CímlapsztorikÉrdekes világ

A kannabisz mentette meg a kislány életét: később a covid győzte le – az egész világot bejárta a híre

A lányának egy ritka betegség miatt heti 300 epilepsziás rohama volt, beszélni is alig tudott. Később már csak havi HÁROM rohama volt és óriásit fejlődött az állapota. Aztán jött a covid…

A kannabisz gyógymódokkal kapcsolatis egyik leghíresebb utóbbi időszakban nagy port kavart eset Charlotte Figi nevű kislányé volt, aki egy ritka betegségből fakadóan tolószékbe kényszerült, és akár heti 300 epilepsziás rohammal is meg kellett küzdenie, amely a beszédben is megakadályozta.

Miután az édesanyja elérte, hogy hatéves korában CBD-tartalmú kannabiszolajat kaphasson a lánya, az úttörőnek számító kezeléstől a heti 300 epilepsziás roham lecsökkent havi háromra.

Hirdetés

Az esetet akkor nem csupán a hagyományos amerikai sajtó kapta fel, nagy karriert futott be a netes fórumokon és a közösségi oldalakon.

Kiderült, hogy itt nem a tudatmódosításért felelős THC játszik fontos szerepet, hanem a CBD, vagyis a kannabidiol csillapítja az epilepsziát.

És ennek a CBD-vegyületnek nincs semmiféle tudatmódosító hatása, nem okoz befolyásoltságot vagy bármiféle bódulatot, így a gyerekeknél is biztonsággal használható, mert nincs ilyen mellékhatása.

Azok a kutatások pedig már régóta zajlanak, amelyek a kannabisz kemoterápiával járó mellékhatásainak csillapítását, például az álmatlanságra, a fájdalomra vagy az evészavarokra gyakorolt hatását vizsgálják.

Visszatérve az ügyre:

“Mindenki azt mondta: ne, ne, ne, ne, ne és csak jöttek a telefonhívások” – mondta Paige. Végül, mint Poltergeist-ben az ideális médium, felbukkant Dr. Margaret Gedde.

Dr. Gedde szerint Charlotte akkorra olyan sokszor járt már halálközelben, valamint olyan mértékű agykárosodást szenvedett a rohamok és a különböző gyógyszerek hatására, hogy ebben a kontextusban a kannabisz nem jelentett valódi kockázatot.

A második, aki végül aláírta az ajánlást, Alan Shackelford, egy a Harvardon végzett orvos volt, akinek a klientúrájában több marihuánával kezelt beteg is szerepelt. De a Dravet-szindrómát illetően Shackelford sem volt mélyen meggyőződve a marihuánás lehetőség pozitív kimeneteléről, viszont azzal is tisztában volt, akárcsak Dr. Gedde, hogy a család már mindent kipróbált – kivéve a kannabiszt.

A kislány végül sajnos elhunyt, de a halálának körülményei máig nem teljesen tisztázottak.

Hirdetés

Tüdőgyulladásban, légzési problémákban és görcsökben halt meg.

Paige Figit sokáig a Covid-19 lehetséges eseteként kezelték, a negatív tesztje ellenére.

Azonban családjának több tagja pozitív eredményt adott.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.