A kávé ivók tovább élnek, és jobb az ereik és a szívük állapota – állítja egy tanulmány
És ez még nem minden. A kávézás elképesztő pozitív hatásait mérték fel.
Elkészült a történelem egyik, vagy talán a legnagyobb kávéügyi tudományos kutatása, ami két kérdést vizsgált:
Az egészségünk szempontjából számít-e, hogy milyen módszerrel főzött kávét iszunk?
Általánosságban szív- és érrendszeri rizikófaktornak és korai haláloknak számít-e a kávézás?
A válaszok tömören:
Számít, a filteres kávé a legegészségesebb, függetlenül attól, hogy azon belül milyen módszerrel készült.
Emellett:
Nem, a kávézás az emberek túlnyomó többségénél nem jelent érdemi szív- és érrendszeri rizikót, egyetlen csoportot kivéve, ami a 60 évesnél idősebb olyan férfiaké, akik nem filterezett, hanem presszó- török vagy más hasonló típust isznak,.
De a veszély náluk sem nagy és ha áttérnek a filteresre, még tovább is élhetnek, mint a kávéabsztinensek.
A European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban megjelent kutatás eredményei azért is alapvetőek, mert az kivételesen óriási mintával és ritka hosszú ideig készült.
A gigantikus tesztsorozat talán legfontosabb, de mindenképp legmeglepőbb eredménye az, hogy a vizsgált embercsoportok közül a napi 1 és 4 csésze közötti mennyiségű filteres kávét ivók éltek a legtovább, beleértve a száraz kontrollcsoportot is.
“Azt a tényt, hogy a a filterest ivók egy kicsivel még azoknál is tovább éltek, mint akik egyáltalán nem kávéznak, nem magyarázták olyan változók, mint az illetők életkora, neme vagy életmódja.
Emiatt úgy véljük, hogy ez a megfigyelés valós”
– nyilatkozta Dag S. Thelle, a Göteborgi Egyetem professzora, a kutatás egyik irányítója.
A jelenség mögött a kutatók szerint az állhat, hogy az összes egyéb módszerrel készült kávéban olyan anyagok is vannak, amik – ha enyhén is – emelik a koleszterinszintet a vérben.
A filter azonban mechanikusan kiszűri ezek nagy részét, így tisztábban tudnak érvényesülni a kávé eddig is ismert, kifejezetten egészséges hatásai.