Érdekes világ

A “magyar Csernobil”: elfelejtettük az ország egyik legnagyobb, máig mérgező környezetszennyezését…

Az ország egyik legsúlyosabb környezetszennyezését a pártállam titkolta, a rendszerváltás utáni években hangzatos ígéretek születtek a megoldására, míg végül egyszerűen elfelejtették.

Pedig a terület most is mérgez…

Az elhallgatott magyar “Csernobil”

Annak idején plakátokat ragasztottak és rengetegen gázmaszkot húztak a mérgező vegyszerek, hulladékok és egy katasztrófa sújtotta faluban, Garéban a lakosok.

Hirdetés

Alig hallani ma Garéról, sokan nem tudják, miért hírhedt a hely. Ebben pedig komoly szerepe volt az akkor államapparátus információkat eltusoló tevékenységének.

Ugyanaz történt lényegében, mint Csernobilben: hazudoztak, elbagatellizálták a problémát, a baj pedig jóval nagyobb volt, mint azt bárki el tudta volna képzelni.

Az egész még 1978-ban kezdődött.

Ekkor jelölték ki garé területén azt a tárolót, ami a Budapesti vegyiművek egyfajta hulladék lerakatává váűlt.

A helyszínen aztán 20.000 egyenként 200 literes hordóban brutális erősségű mérgeket, többek között tetraklór-benzolt tárultak.

6 év mellékterméke volt, amit nem volt hová tenni. Később ez már egy időzített bomba volt. Senki sem tudta, de egy várható katasztrófa “gyújtókanócai” voltak…

Hihetetlen szennyezés

A hatóságok azt állították, hogy a hordók egyáltalán nem veszélyeztetik a környezetet és a víznyerő helyeket.

Közben pedig a helyiek nem is gondolták, hogy halálos mérgezésnek vannak kitéve…

A talaj ugyanis már-már sugárzóan toxikussá vált, a vegyi anyagok úgy itatták át, mint egy szivacsot a koszos, büdös mosogatólé.

Ez azért történt, mert nem az előírások szerint tárolták a hordókat, csak úgy lerakták őket a pusztában.

Hirdetés

A hordókban lévő anyagról azt kell tudni, hogy az egyik legalattomosabb és leghalálosabb anyag a Földön.

Ez egy nagyon erősen hormon és DNS károsító, rákkeltő anyag, ami még gőzként belélegezve is tartós megbetegedéseket okoz.

Ez szivárgott be Garén a talajvízbe, majd a teljes ivóvíz rendszerbe is, a lakososok pedig nem is tudtak róla… holott egyes források szerint a hatóságok ekkor már tudták hogy nagy a baj, de egyszerűen nem foglalkoztak vele.

Titkos adatok, elhallgatott áldozatok

A helyiek 1985 körül kezdték észlelni, hogy kegyet a garéi “bomba”. Akkor már sokan sejtették közülük, hogy nagy a baj, mivel rengeteg állat hullott el a környéken, és mind mérgezés tüneteit produkálta.

Különleges szagok is terjengtek a levegőben, áriulkodó módon…

Garé azonban maradt a toxikus felhőben, mert a pártállam nem akart lépni. Később sokan azts ejtették, hogy a felsőb b szinteken álló 5 embernek hatalmas biznisz volt Garé, ezért hallgattak a hatóságok.

A Kaposvárra küldött szarvasmarhák tetemében aztán kimutatták a tetroklór-benzolt a szervezetükben.

Ekkor robbant az egész botrány ki, és kapott széles médianyilvánosságot.

A szennyezés utóhatásai még ma is ölnek

Miután a Greenpeace sikeresen kiperelte az ezzel kapcsolatos dokumentumokat, kiderült: Baranya megyében a mai napig durván szennyeznek a volt Budapesti Vegyiművek telepei.

Az adatok sokkolóak: a határértékek több ezerszeresében találhatóak mérgek Garé és Hidas térségében, az előbbi településen 28 ezerszeres határérték-túllépést is észleltek.

Itt egy remek összefoglaló videó az egész esetről:

A talajvízben a májkárosító triklórbenzol koncentrációja a normál határérték több mint 12 ezerszerese, a rákkeltő kockázatú tetraklórbenzolé pedig több mint 4500-szorosa.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!