CímlapsztorikTudomány

A Naprendszerünk kilencedik, ismeretlen bolygója tényleg létezhet: a NASA is egyre biztosabb

Ha sikerül bebizonyítaniuk az elméletüket, akkor kijelenthetik, hogy a kilencedik planéta valójában nem az, aminek eddig gondolták!

Az asztronómusok hosszú évtizedek óta nem tudnak magyarázatot találni az égető kérdésre, miszerint vajon milyen bolygó keringhet a Nap körül a Neptunusz után.

Kutatók régóta úgynevezett transz-neptunuszi objektumokról (TNO) származó gravitációs mintákból érkező jeleket fognak, amelyek előrevetítik egy masszív, kilencedik planéta jelenlétét.

Hirdetés

A hipotetikus bolygó Földünkhöz képest nagyjából százszor hosszabb pályát írhat le a Nap körül.

A TNO-k problémaköre megosztja a szakembereket – egyesek úgy gondolják, apró űrsziklák csoportosulásai generálhatják a hullámokat, mások egy Földnél ötször nagyobb égitestet provizionálnak.

A harmadik lehetőség szerint a kilencedik bolygó lényegében egy apró fekete lyuk, ami az ősrobbanás után maradt vissza a Naprendszerben.

Csillagászok azt feltételezik, mindössze 5 centiméter átmérőjű lehet, így kizárt, hogy bármilyen űrtávcsővel észlelni tudjuk.

A The Astrophysical Journal Letters tudományos lapban megjelent legújabb kutatásban a Harvard Egyetem asztronómusai egy új módszerről számoltak be, amellyel végre pontot tehetnek az ügy végére.

A tervük az, hogy akkréciós fellángolások után néznek – ezek az apró robbanások az alma nagyságú fekete lyuk környéken alakulhatnak ki.

Ha sikerül bebizonyítaniuk az elméletüket, akkor kijelenthetik, hogy a kilencedik planéta valójában egy fekete lyuk.

“Mivel a fekete lyukak rendkívül sötétek, csupán az elnyelt sugárzásokat lehet vizsgálni, amelyek támpontot adhatnak a kutatásainkhoz.”

-mondta Avi Loeb, a Harvard Egyetem professzora.

Hirdetés

A kutatócsapat az LSST misszióra helyezi a hangsúlyt, ami a chilei Vera C. Rubin Obszervatóriumban indult útjának.

A küldetés csillagászai a sötét energia és sötét anyag természetét kívánják tanulmányozni, melyek hozzájárulhatnak Naprendszerünk bolygóinak tulajdonságainak, valamint keletkezésének megértéséhez.

“Az LSST-nek széles látómezeje van, amivel az egész horizontot lefedhetjük lehetséges fellobbanások után vizsgálódva.

Más teleszkópokkal konkrét pontokat vagyunk képesek csupán megfigyelni, a kilencedik bolygó esetében viszont csak a hozzávetőleges régiót ismerjük.”

-tette hozzá Loeb.

Mások szintén fel szeretnék deríteni a rejtélyes planétát különleges nanoűrszondával, azonban a költségek 1 milliárd dollárra rúghatnak, ezért nem biztos, hogy teljesíteni tudják a tervezett expedíciójukat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.