Tudomány

A NASA riadót fújt: soha nem látott méretű aszteroida tart a Föld felé

Soha nem látott méretű üstököst fedeztek fel tudósok. Az objektum a Naprendszer külső tartományából, az Oort-felhőből származik.

Először azt hitték, hogy egy ártalmatlan törpebolygó, olyan hatalmas méretekkel rendelkezik.

Azonban kiderült, hogy nem bolygó, és még csak nem is ártalmatlan.

Hirdetés

Törpebolygónak nézték a méretei miatt azt a hatalmas üstököst, ami a külső Naprendszerből tart egyenesen a bolygónk felé.

A C/2014 UN271 vagyis Bernardinelli-Bernstein névre keresztelt üstökös nagy mérete és viszonylagos közelsége miatt ritka lehetőséget nyújt az Oort-felhőből származó objektumok tanulmányozására.

„Abban a kiváltságban volt részünk, hogy felfedezhettük a valaha megfigyelt – vagy legalábbis tanulmányozott – legnagyobb üstököst, ráadásul épp időben ahhoz, hogy nézhessük, haladása közben miként változik és melegszik fel”

– mondta az egyik tudós a Science Alart oldalának.

A külső Naprendszer egyébként egy még nagyon titokzatos hely. Messze van és túl sötét ahhoz, hogy a benne lévő objektumokat a Földről tanulmányozni lehessen.

A Kuiper-övben sok jeges objektum keringhet, az annál is távolabb található Oort-felhőről pedig még ennél is kevesebbet tudnak a szakemberek.

A most érkező üstököst egyébként a Pennsylvaniai Egyetem csillagásza fedezte fel.

Az egyetem kutatója és kollégái a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent tanulmányban részletesebb leírást adtak az üstökösről.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) egy „új” üstökös abban az értelemben, hogy ez lehet a valaha megfigyelt legtisztább üstökös, mivel még mielőtt az Uránusz pályáján belülre kerülne észleltük”

Hirdetés

– mondta Gary Bernstein csillagász.

A tudósok arra is válaszoltak, hogy kell-e aggódni a Föld felé közeledése miatt az esetleges ütközéstől.

Elmondásuk szerint jelenleg bár a Föld közelében fog elhaladni, EGYELŐRE nem jelent veszélyt, legalábbis a mostani számítások szerint.

Aztán hogy később hogyan alakul majd a pályája, az megint egy másik kérdés, mert idővel rengeteg minden módosíthatja ezt

– emelték ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.