CímlapsztorikÉrdekes világ

A NASA ufó térhajtóművön dolgozik: kijuthatunk vele a naprendszerből távoli világokba

Döbbenetes bejelentések egész sorozata sokkolta a közvéleményt.

Kaput nyithatunk más világokra, a NASA által fejlesztett, egyesek szerint részben földönkívüli eredetű térhajtómű működése még a newtoni fizikának is ellent mond, mégis működik.

A NASA érhajtóműve valódi térbuborékot állít elő a Star Trek ötlete alapén

Az ember tényleg azt gondoná, hogy ilyen nincs, mégis van.

Hirdetés

Ha a hajtómű átültethető lesz egy ember által vezérelt űrhajóba, akkor 24 óra alatt is el lehetne vele hagyni a saját Naprendszerünket, megelőzve a már több mint 30 éve a Földtől távolodó Voyager szondákat.

Dr Harold G “Sonny” White, a NASA meghajtás specialistája olyan mikroszkopikus térstruktúrákat fedezett fel, amelyekben laboratóriumi körülmények között térbuborékok hozhatók létre.

Hogy világos legyen, nem egy térbuborék analógról van szó. Ez egy teljesen valódi, bár szerény és apró térbuborék

– mondta White a Debriefnek.

Miguel Alcubierre mexikói matematikus a Star Trek tudományos-fantasztikus tévésorozat hatására vázolt fel egy olyan potenciális meghajtást, amely az űrhajó előtt a teret összehúzza, mögötte pedig kitágítja.

Az űrhajó, mint egy végtelen lejtőn folyamatosan gyorsulva, akár a fénynél is gyorsabb sebességet érhet el a fizika ismert törvényeinek megsértése nélkül.

Természetesen akadt egy kis gond: az Alcubierre-meghajtás működtetése olyan mennyiségű energiát igényelt volna, ami a megépítését lehetetlenné teszi, és olyan, csak elméletben ismert dolgok kellenek hozzá, mint egzotikus anyag és negatív energia.

Egy évtizeddel később White doktor a NASA nagy tiszteletnek örvendő Eagleworks laboratóriumának munkatársaként újra feldolgozta Alcubierre eredeti terveit, és egy olyan megoldással állt elő, ami jóval kevesebb energiát és egzotikus anyagot igényelt.

A NASA térhajtóműve kaput nyithat más világokra

Az eredmény természetesen felvillanyozta a fénysebesség nyomasztó korlátai miatt depresszióba süllyedő kutatókat és sci-fi rajongókat.

Hirdetés

Azóta is több térhajtómű fejlesztése folyik párhuzamosan.

A kérdésre, hogy mikor lehet az eredményből normál méretű tényleges űrbéli meghajtás, White csak annyit mondott, hogy még túl korai erről beszélni, mert az első lépés a jelenség micro/nano léptékű tudományos vizsgálata.

Mászás, járás, futás

– tette hozzá.

Ugyanakkor akár éveken belül bekövetkezhet, hogy egy megfelelő méretű térhajtóművel szerelhetnek fel egy kozmikus “gondolát”, vagy bárkát.

Először talán csak egy ember nélküli robot pilótás szondát, melyet olyannyira fel lehetne gyorsítani a technológiával, hogy elméletben akár néhány hét, vagy hónap alatt a saját galaxisunkat is el lehetne vele hagyni.

Persze nagy kérdés még az ekkora távolságokból való kommunikáció, ami közel lehetetlenné válna, így ezt a tudósoknak még valahogy meg kell technológiai szinten ugorniuk.

Egyesek szerint az információkat is ilyen térbuborék megoldással lehetne valahogy visszajuttatni a Földre – lehetővé téve a távoli galaxisokból történő kommunikációt, de ez még egyelőre a jövő zenéje.

Az ellenben nagyon is valós lehetőség, hogy egyes űrutazások napokra, órákra rövidülhetnek le a következő 15-20 évben.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!