Érdekes világ

A velencei árhullám csak a kezdete volt a földi pokolnak, ami az emberiségre vár – állítják a kutatók

Egyre több tudós, klimatológus szólal fel. Veszélyben van az emberiség jövője.

Vészesen elkezdett változni a Földi időjárás.

A változás nem csak gyors, de drámai mértékű. Eddig évtizedekben mérték a klímakatasztrófa bekövetkeztét, azonban most kiderült: ennél jóval nagyobb a baj.

Hirdetés

Egyre nagyobbak a gondok világszerte

Már nem évtizedek, hanem alig évek lehetnek hátra ahhoz, hogy elérjük a visszafordulási pontot, ahonnan már tényleg nem lesz visszaút.

Ha pedig végérvényesen felborul a klímaegyensúly, akkor a Velencét elárasztó víztömeg és más hasonló katasztrófák a hétköznapjaink részei lesznek.

Több millió ember élete kerül majd veszélybe, és közel 300 millió embernek kell majd elhagynia az otthonát a globális klímaválság kapcsán.

Egyes területeket egyszerűen eláraszt majd a tenger az olvadó sarki jég miatt, más szárazföldi területek pedig elsivatagosodnak.

A Titkokszigete már több ízben írt arról, hogy tényleg nagy a veszély.

Egyrészt a Földünk egyre kevésbé bír eltartani ennyire sok embert.

Másfelől a túlnépesedés mellett az elsivatagosodó, vagy vízzel elárasztott területek rengeteget elveszek majd a mezőgazdaságból: kvázi tönkreteszik azt.

Egyre több éhes szájat kell etetnie a világnak egyre rosszabb körülmények között.

Sara Menker kutatási nemrég láttak napvilágot, melyben feketén-fehéren kimondja, évekre vagyunk egy globális élelmiszerválságtól.

Hirdetés

Velence csak a kezdet

Velence történelmi városrészének 70 százalékát elöntötte az ár. És a legújabb adatok azt mutatják, hogy a korábban becsültnél sokkal több várost fenyeget a víz.

És sajnos úgy tűnik, ez csak a kezdete egy olyan folyamatnak, amit elsősorban a globális éghajlatváltozás és a tengerszintek emelkedése okoz.

A németországi Kiel és az angliai Southampton egyeteme 2018-ban tanulmányt készített arról, hogy az évszázad végéig milyen kulturális kincseket fenyeget az éghajlatváltozás.

Ferrara reneszánsz város, Aquileia reneszánsz belvárosa és patriarchális bazilikája mellett Velence és a lagúnája álltak a lista élén.

Ezek a helyszínek az Adriai-tenger partján fekszenek, ahol a vízszint emelkedésének veszélye rendkívül magas.

Arra jutottak, hogy három évtized múlva, vagyis 2050-re több mint 300 millió ember lakhelye lesz a tengerszint alatt.

Ez a szám a háromszorosa a korábbi becsléseknek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!