Tudomány

Európa termőföldjei elkezdtek sivataggá válni: ez már a közelgő élelmiszerválság jele

Egyre több szakértő aggódik, nagyon nagy a baj…

Táplálék és búvóhely nélküli sivatagok jönnek

Nemrég egy igen érdekes jelentést tettek közzé a tudósok, mely igencsak borzalmas képet fest fel a jövő tekintetében.

A jelentés szerint ugyanis az év nagy részében táplálék és búvóhely nélküli „sivatagként” funkcionálnak majd azokat területek, amik az elkövetkező években alakultnak ki.

Hirdetés

A riasztó mértékű csökkenés mára a teljes agrár-életközösséget fenyegeti: tetten érhető a madár- és emlősfajok állományaiban éppúgy, mint a kétéltű- és hüllőfajok és az ízeltlábúak különböző csoportjaiban.

2500 tudós írt nyílt levelet

Európa vezető kutatói, összesen 2500 tudós ezért nyílt levélben szólítja fel az Európai Unió vezetőit a Közös Agrárpolitika (KAP) gyökeres átalakítására és a természeti értékek pusztításának megállítására. Az Európai Parlamenthez eljuttatott levélben az aláíró szervezetek állítják:

tudományos konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a biodiverzitás csökkenése közvetlenül összefügg az iparszerű mezőgazdasági termelés térhódításával.

Az Unió mezőgazdaságát és annak támogatási rendszerét éppen ezért úgy kell átalakítani, hogy az ne fokozza, hanem fékezze a természeti sokféleség csökkenését és klímaváltozást.

Brutális mértékű a pusztulás

A különféle felmérések bár eltérőek, egyvalamiben “egyetéretnek”. Mégpedig abban, hogy a termőföldek pusztulásának üteme valmai brutális mértékű.

Csak néhány riasztó adat:

Németországban természetvédelmi területek rovarbiomasszája 27 év alatt 76 százalékkal csökkent.

Európában a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő madárfajok populációi 1980 és 2015 közötti több mint 55 százalékos csökkenés mutatnak…

És ez még mind semmi…

Hirdetés

Közelgő élelmiszerválság

Rádádasul ezen sivatagok az itteni élőhelyekhez kötődő egyéb élő szervezetek, növény- és állatfajok állományainak jelentős mértékű degradálódását is jelzi.

Vagyis katasztrofális lesz, ha teljesen átalakul Európa, de a világ térképe.

Korábban Sara Menker kutatónő jósolta meg, hogy néhány éven, maximum évtizeden belül globális élelmiszerválság fog kibontakozni a Földön.

Nos, nagyon úgy tűnik, hogy igaza lesz…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!