Érdekes világ

Angliában bevezették, már itthon is kísérleteznek a 4 napos munkahéttel

A kevesebb meló néha több? Hamarosan felválthatja a klasszikus munkamodellt! Mit gondoltok? Jó ötlet? Milyen hatással lesz az itthoni munkavállalókra és cégekre?

Angliában bevezették

A munkavállalók az órák 80 százalékáért 100 százalékos fizetést kapnak.

Mintegy 70 vállalat vesz részt a következő hat hónapban a világ legnagyobb kísérleti programjában, amely a munkarenddel foglalkozik.

Hirdetés

A kísérletet egy olyan csoport szervezte, amely a rövidebb munkahétért kampányol a bérek csökkentése nélkül.

A kísérletben a munkavállalók a szokásos munkaidejük 80 százalékáért 100 százalékos fizetést kapnak, azzal a céllal, hogy hatékonyabban dolgozzanak.

Magyarországon is elkezdtek kísérletezni vele

Magyarországon a nagyvállalati szektorban elsőként a Magyar Telekom-csoport kísérletezik az új munkarend bevezetésével: tesztjelleggel július és október között négy csapat – köztük támogató és ügyfélkapcsolatban dolgozó területek egyaránt – négynapos munkarendre áll át.

„A munka-magánélet egyensúlyát és a hatékony, célorientált munkavégzést szem előtt tartva úgy döntöttünk, négy csapat bevonásával elindítunk egy október végéig tartó tesztidőszakot, melynek célja, hogy megtapasztaljuk, hogyan működik a négynapos munkarend. Ezzel párhuzamosan egy átfogó kutatást is készítünk, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a témában a munkaerőpiac szereplőivel”

– ismertette a projekt hátterét Friedl Zsuzsanna Chief People Officer.

Kevesen tudják, de már fél éve átállt a négynapos munkahétre a magyar falusi cég, nekik szintén bejött.

A régi járművek kipofozásával foglalkozó hosszúhetényi vállalkozás, a Camelot Restorations Kft., és a tulajdonos-ügyvezető, Fehér Gergő csak pozitív tapasztalatokról tud beszámolni.

Világszerte számos országban indulnak kezdeményezések a munkaszervezési módszerek reformjával kapcsolatosan. Amerikában és Belgiumban már több vállalat is átszervezte a működését.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!