CímlapsztorikÉrdekes világ

Áram és gáz: változás a szolgáltatóknál, durva áremeléssel

Az áramszolgáltatók esetén brutális a drágulás jön, erre jobb, ha mindenki felkészül!

Újraindultak a közműszolgáltatóknál a kikapcsolások – erősítették meg a Népszavának az ügyfélszolgálatokon.

A napilap sajtómunkásai magánszemélyként érdeklődve azt is megtudták, hogy április elsejével – amikor tehát még élt a moratórium – az áramszolgáltatók több mint 55 százalékkal megemelték a visszakapcsolási díjakat.

Hirdetés

Így az árammérő visszakötése – a számlatartozás megtérítése után, illetve azon felül – a háztartási villamosenergia-fogyasztók számára immár közel 30 ezer forintba fáj.

Fél évnél régebbi lekapcsolás, illetve egyedi szerelési igény esetén az összeg tovább nőhet.

A tartozások megtérítését követően a szolgáltatónak 24 órán belül újra a hálózatra kell kapcsolnia a mérőt. Az állami MVM áramszolgáltójánál a visszakötési díjon kívül az eddigi 17 napról 12 napra csökkent a számla kiállításától számított befizetési határidő is.

A mérő akkor kapcsolható ki a szolgáltatásból, ha az ellenérték a befizetési határidőtől számított 60 napon túl sem érkezik be.

A gázcégek többsége esetén a visszakötési díjszámítás bonyolultabb. Ráadásul ezt nem is a „szolgáltató”, hanem a – jórészt eltérő tulajdonú – „elosztó”, vagyis a vezetékcég intézi.

Az E.ON közép- és dél-dunántúli hálózatai esetén a tarifa az ügyfélszolgálaton kapott adatok szerint április 1-jével 31 872 forintról 32 380 forintra nőtt.

Az MVM Főgáz, illetve MVM Égáz-Dégáz esetében az elérhető iratok szerint szerelőnként számlázzák az óradíjat, az utazással töltött időt és a megtett kilométert is figyelembe véve.

A tétel átlag 20-30 ezer forintra becsülhető. A Tigáz honlapján többoldalas tarifatáblázat olvasható.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.