CímlapsztorikEgészségünk

Az “Aranykarú” férfi 2,4 millió gyermek életét mentette meg: ezt csinálja valaki utána!

A rekordok könyvébe és a történelemkönyvekbe is beírta magát. 14 évesen óriásit fordult vele a világ, és akkor megfogadta, hogy emberek életét fogja nap mint nap megmenteni.

Ő az egyetlen a világon, aki tartja a valaha megmentett legtöbb ember rekordját.

1951-ben a 14 éves ausztrál James Harrison egy nagy műtéten esett át, miután eltávolították az egyik tüdejét három hónapig a kórházban tartották megfigyelés alatt.

Hirdetés

Harrison ekkor tudta meg, hogy a műtét ideje alatt igen nagy mennyiségű vérre volt szüksége, és csak ennek köszönheti, hogy még életben van

-írja a Filantropikum.com

Ekkor fogadta meg, hogy a lehető legtöbb vért adományozza majd élete során, hogy így segítse a rászorulókat.

A 14 éves fiú nem felejtette ígéretét, azonban még 4 évet kellett várjon, mivel az akkor érvényben lévő ausztrál törvények szerint csak az lehetett véradó, aki a 18. életévet betöltötte.

Nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy az Rh-pozitív vére olyan speciális antitesteket tartalmaz, amely segítségével a veszélyeztetett terhességek megsegítésére anti-D immunoglobulin hozható létre.

Harrison vére segítségével kezelhető az Rh-összeférhetetlenség is, ami akkor alakul ki, ha az anya Rh-negatív, és a magzat Rh-pozitív. Az anti-D immunoglobulin meggátolja, hogy a kismama vére veszélyes antitesteket termeljen.

Az Ausztrál Vöröskereszt szerint a férfi 80 éves koráig megközelítőleg ezer alkalommal adott vért, így több, mint 2 millió terhes nő gyermekén segített. Harrison 81 éves korában adott utoljára vért.

Ausztráliában ugyanis ez az utolsó korhatár, ami felett már nem lehet valaki donor.

Minden, valaha Ausztráliában gyártott anti-D vakcina James véréből készült

Hirdetés

– mondta Jemma Falkenmire, az Ausztrál Vöröskereszt képviselője.

Forrás: Filantropikum.com

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.