Címlapsztorik

Az ellenzék legmesteribb húzása jöhet: Karácsony léphet vissza Márki-Zay javára?!

Erre még Orbán sem számított: a propagandagépezettel szemben golyóálló Márki-Zay Péter igazi pörölycsapás lehet Orbán számára.

Márki-Zay végső győzelmével egy csapásra menne a kukába a Fidesz teljes, jól felépített stratégiája, ennél nagyobb mélyütést pedig nehéz elképzelni.

És könnyen lehet hogy így lesz.

Hirdetés

Legalábbis az ellenzéktől ez lenne az elmúlt évek legnagyobb húzása, innovációja.

Ezzel Orbánnak olyan gyomrost lehetne bevinni, minta zelőtt soha.

Az ellenzéki előválasztás eddigi legnagyobb meglepetését okozta Márki-Zay Péter azzal, hogy letaszította a dobogóról Jakab Pétert az első fordulóban, így Dobrev Klára és Karácsony Gergely mellett ő jutott be a második körbe.

Erre valószínűleg még néhány hete se fogadott volna senki, a hódmezővásárhelyi polgármester azonban nagyon megnyomta a kampány hajráját: gyakorlatilag folyamatosan az országot járta, nem egyszer napi 4-5 fórumot tartott és a két vitán is meggyőző teljesítményt nyújtott.

Ráadásul pártonkívüli civil imázsával rengeteg olyan embert meg tudott szólítani, akik rajta kívül senki másra nem lettek volna hajlandók voksolni.

Dobrev Klára azonban simán nyerheti a második fordulót is.

Ez pedig Márki-Zaynak és Karácsonynak sem érdeke: mindketten sokszor elmondták, hogy hiába tartják szakmailag felkészültnek és elhivatottnak a DK jelöltjét, meggyőződésük, hogy magas elutasítottsága miatt neki van a legkisebb esélye arra, hogy áprilisban Orbán Viktort is legyőzze.

Ha pedig azt is elhisszük nekik, hogy az ország érdekében a személyes ambícióikat és az egójukat is hajlandók félretenni, egyértelmű, hogy valamelyiküknek vissza kell lépnie a másik javára.

Aki állva marad, az a kiesők támogatóinak átszavazásával szinte biztosan lenyomja Gyurcsány Ferenc feleségét.

Hirdetés

Az ellenzék nem is léphetne mesteribbet annál, ha végül mégis Márki-Zay Péter vezetné a közös listát.

Egy ilyen forgatókönyv egyetlen mozdulattal vágná ki a kukába a Fidesz gondosan felépített stratégiáját arról, hogy az előválasztás csak színjáték, amelyen a lapok rég le vannak osztva és végül úgyis Gyurcsány embere győz.

Gondoljunk csak bele, ilyen előzmények után mekkora gyomrost vinne be a Fidesz kampányának, ha végül ő lenne Orbán kihívója.

Persze biztos, hogy az ő lejáratására is megtalálnák a módot, ha arra lenne szükség.

Egy ekkora kommunikációs újratervezés alig fél évvel a választások előtt azonban az eddigi legnagyobb kihívás lenne a Rogán-Habony propagandagépezet számára. Ráadásul a teljes kormányoldal magyarázkodni kényszerülne amiatt, hogy nézhették be ennyire a dolgot.

Biztos, hogy rengeteg olyan bizonytalan szavazó van, aki a folyamatosan sulykolt gyurcsányozás miatt még a Fideszre is nagyobb eséllyel szavazna egy Karácsony által vezetett közös listával szemben, ez a fejlemény viszont komolyan elgondolkodtatná.

Annál is inkább, mivel a bevallottan jobboldali és keresztény Márki-Zay a kiábrándult fideszeseket is mindenkinél nagyobb arányban szólítaná meg.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.