Tudomány

Az emberiség és a természet ellen elkövetett legnagyobb bűncselekményére készül Japán

Az óceánba eresztik Fukusima radioaktívan szennyezett vizét: a természet holokausztját idézhetik vele elő.

A japán kormány eldöntötte, hogy az óceánba eresztik a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerőmű radioaktív elemeket tartalmazó, már kezelt hűtővizét

– jelentette japán médiaközlésekre hivatkozva pénteken a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

Ez az egész azért nagyon felháborító, mert sok természetvédő szerint az óceánok élővilágának a telje4s kihalását idézheti elő.

Végső soron pedig ezzel az egész Föld ökoszisztémáját veszélyeztetik.

Az aggodalom egyáltalán nem alaptalan, annál is inkább, mert korábban is rengeteg mindent hallgattak el Fukusimával kapcsolatban.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról a brutális mutációs hullámról, mely a halakat és vízi élőlényeket tönkretette, és a Csendes-óceán kétharmadát kiirtotta, miközben a TEPCO vállalat a Napot is lehazudta az égről.

Kato Kacunobu, a kormány főtitkára pénteki sajtóértekezletén azt mondta, hogy döntést egyelőre nem hozott a kabinet.

„Ugyanakkor nem lehet a végtelenségig halogatni ennek a problémának a megoldását”

– tette hozzá.

A japán halászok azonnal tiltakoztak a tervek ellen.

Kiszi Hiroszi, a halászokat tömörítő országos érdekvédelmi szervezet vezetője több szaktárcának küldött levelében szólította fel a kormányt, hogy álljon el a terveitől.

Hirdetés

Az erőművet működtető Tokyo Electric Power cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hűtővizet gyűjtött tartályokba a Fukusima I. atomerőmű területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az erőmű három reaktorát.

Egy japán szakértői bizottság idén januárban tett javaslatot a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle.

Az ipari minisztériumhoz tartozó bizottság azt a lehetőséget is vizsgálta, hogy a vizet hagyják elpárologni, de ezt a megoldást végül elvetették. Minisztériumi szakértők becslése szerint azon a helyen, ahol a tengerbe eresztik majd a nagyrészt sugármentesített vizet, a tenger sugárszennyezettségének éves dózisa 0,62 mikrosievert lesz, a levegőjé pedig 1,3 mikrosievert.

Az emberi szervezet átlagosan 2100 mikrosievert természetes sugárzásnak van kitéve egész évben.

A megsérült reaktorokat folyamatosan hűtik vízzel. A repedéseken kifolyt vizet részben sugármentesítik, majd újra hűtésre használják.

Az évek alatt felhalmozódott rengeteg hűtővizet kezelték, és a Tokyo Electric tájékoztatása szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem – kivéve a trícium – szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre.

Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének megtisztítása évtizedekig is eltarthat.

A használatban lévő tartályok számítások szerint jövő nyáron teljesen megtelnek. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődhet meg, és tíz éven át tart majd.

Az egészben mégis nagyon ijesztő az a hideg precizitás, ahogy ezt a japánok eldöntötték.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.