Tudomány

Felrobbanó csillag végezhet a Földdel a magyar tudós szerint: figyelmeztette a világot

A hozzánk legközelebb álló egyik csillag furcsán kezdett el viselkedni, és a jelek szerint felrobbanás előtti állapotban van.

A robbanás ereje a Földet is elérheti.

Aggódó hangok ütötték fel nemrég a fejüket amiatt, mert a Betelgeuse nevű csillag felrobbanhat.

Hirdetés

Ez a tény azért nagyon fontos, mert a friss mérések szerint sokkal közelebb van a Földünkhöz, mint bárki gondolta volna.

Ha pedig valóban elpusztulni készül, az bizony a Földi életre is hatással lehet.

Molnár László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa alaposabban megvizsgálta a szóban forgó csillagot.

A Betelgeuse a téli égbolt egyik jellegzetes csillaga, az Orion csillagkép bal vállát jelöli ki.

Az utóbbi időben furcsa anomáliát figyeltek meg: a csillag fénye halványodni kezdett, amire egy magyarázat van jelenleg: készül összeomlani, vagyis a felrobbanás előtti állapotban van.

“Normál esetben ez az egyik legfényesebb csillag az égbolton, de 2019 óta két elhalványodását is megfigyeltük. Többen máris arról kezdtek spekulálni, hogy esetleg felrobbanni készül.”

A Szupernóva robbanás egy olyan nagy erejű robbanás lehet, melynek lökéshullámai gyakorlatilag tompítatlanul juthatnak el más csillagrendszerekbe, vagy akár galaxisokba is.

Így a Betelgeuse felrobbanása könnyen világkatasztrófát idézhetne elő a Földön, a teljes élővilágot kipusztítva.

Mint ismeretes, a szupernóva-robbanás után kialakuló és a csillagközi térben táguló szupernóva-maradvány hosszú időn keresztül forrása az erős részecske, röntgen és gamma sugárzásnak.

Hirdetés

A veszélyt alátámasztja egy korábbi kutatás:

Amerikai kutatók pontosították a mintegy 2,6 millió évvel ezelőtt a Naprendszer közelében történt szupernóva-esemény idejét és távolságát. Kiderült, hogy egy hasonló csillagrobbanás meglepően messziről is képes lehet tömeges kipusztulást okozni a Földön.

Ilyen, viszonylag közeli távolságból ugyanis olyan erős kozmikus sugárzás és elektromágneses, főleg röntgen és gamma sugárzás éri a bolygó légkörét, illetve felszínét, aminek következtében az élővilág jelentős része elpusztul, vagyis tömeges kihalási esemény következik be.

Még nem tiszta, hogy a Földnek kell-e tartania a Betelgeuse felrobbanásától, ha pedig igen, akkor tulajdonképpen mikor.

A magyar csillagász szerint előfordulhat, hogy több ezer, vagy százezer évig is eltarthat a folyamat.

Ugyanakkor egy másik alternatív magyarázattal is előállt a csillag halványodására. Szerinte a csillag még a kezdeti szakaszban van, ezt erősítik meg más kutatók is.

Jelenleg héliumot éget a magjában, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem áll közel a felrobbanáshoz. Akár százezer év is eltelhet, mire a szupernóva-robbanás bekövetkezik”

-idézi a közlemény Meridith Joyce-t, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) posztdoktor kutatóját, aki a munkát vezette, és többször volt már a CSFK vendégkutatója.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.