CímlapsztorikÉrdekes világ

Az EU borította az asztalt: mégis veszélyben az EU-s pénzek, nincs megállapodás?!

Brüsszel váratlanul olyat húzott, ami miatt újra áll a bál a Magyarországnak szánt EU-s pénzek körül.

Nagy baj lehet, ha idén nincs alku, márpedig úgy néz ki, hogy nincs és ki is csúszik minden az időből.

Arról van ugyanis szó, hogy elhalasztották az EU-s tagállamok a politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről.

Hirdetés

Ily módon a hazánknak szánt EU-s források 70%-a kerül végveszélybe.

Eredetileg szerda délután fogadták volna el a négy témát tartalmazó csomagot egy úgynevezett írásos eljárás keretében, vita nélkül, ám nem tudták lezárni a procedúrát,

mert Lengyelország fenntartásokat hangoztatott az adómegállapodással kapcsolatban.

A Politico úgy tudja, csütörtök dél az új határideje az írásos eljárásnak, ám ha a lengyelek nem enyhülnek, veszélybe kerülhet az egész megállapodás.

A magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség.

Magyarország korábban mindkét utóbbi indítványt blokkolta, általános vélemény szerint azért, hogy engedményeket harcoljon ki az uniós pénzügyi források jelentős részének befagyasztását támogató partnereitől.

Végül feladta vétófenyegetését, az EU27-ek pedig zöld utat adtak a helyreállítási tervnek és a javasolt 7,5 milliárd helyett 6,3 milliárd euró közösségi forrás befagyasztásában egyeztek me

„Bukni fog, aki a külpolitika blokkolásával fenyegetve próbálja meg aláásni az uniós értékeket vagy Ukrajna támogatását”

– erről a német parlamentben beszélt szerdán Olaf Scholz.

Hirdetés

Szerintetek végül megkapjuk az EU-s forrásokat, vagy ez az egész már rég nem arról szól, hanem arról, hogyan csinálják ki Magyarországot és az ötödik Orbán-kormányt?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.