Címlapsztorik

Az EU döntött: kiváltják az orosz gázt, minden tagállam, még Orbán is belement!

Történelmi jelentőségű megállapodás történt, ami alapjaiban fogja meghatározni majd az életünk és a gyerekeink jövőjét.

A tárgyalásokat többször is megszakították, újabb és újabb javaslatok érkeztek a delegációktól és sok egyeztetésre volt szükség, míg végül olyan szöveget tudtak elfogadni, amely mind a 27 tagállamnak megfelelő volt.

A döntés megszületett:

Hirdetés

Az EU egyik legnagyobb forrása az Egyesült Államok lesz: az EU-USA megállapodás értelmében a jelenlegi 22 milliárd köbméter LNG gázszállítást idén 15 milliárd köbméterrel, a következő évtől pedig 50 milliárd köbméterrel emelik meg.

Ezzel az új mennyiséggel az évi 155 milliárd köbméteres orosz szállítás közel harmadát ki lehet váltani.

A tagállamok által elfogadott végkövetkeztetésekben is szerepel a közös energiahordozó-vásárlás és felsorolnak számos olyan eszközt, megoldást, amelyekkel az energiaárakat korlátozni lehet.

A piaci folyamatokba való beavatkozásra ugyanakkor nem ért egyet minden kormány, ezért az Európai Bizottságot kérték fel további lehetőségek kidolgozására.

Az Európai Tanács

felhívja a Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan javaslatokat, amelyek hatékonyan kezelik a túlzott villamosenergia-árak problémáját, miközben megőrzik az egységes piac integritását, fenntartják a zöld átállás ösztönzőit, megőrzik az ellátás biztonságát és elkerülik az aránytalan költségvetési költségeket

A mostani találkozón újabb, Oroszországgal szembeni szankciókról nem döntöttek az állam- és kormányfők.

Ursula von der Leyen azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy most szigorúan oda kell figyelni a nyomon követésre és a végrehajtásra.

Most minden erőfeszítésünknek a szankciók végrehajtására, valamint a kijátszások megakadályozására kell irányulnia

Hirdetés

– mondta von der Leyen.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.