Érdekes világMúltidéző

Azonnali zöldfolyosó nyitását rendelték el Csernobilban: ez mindent megváltoztathat

“Csernobilt meg kell mutatnunk a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek…”

Egy új korszak kezdete

Egy új korszak nyílhat hamarosan Csernobil történetében.

Ez a korszak nem csak lezárja az előzőt, de teljesen átalakíthatja a térséget, még az egykor működő atomerőmű közvetlen területét is.

Hirdetés

Fel fogják oldani ugyanis az eddig évtizedeken át érvényben lévő szigorú “karantént”.

Az ukrán elnök “zöldfolyosó” nyitását rendelte el a csernobili övezetben, hogy zavartalanul látogathassák a turisták a területet.

Emellett a kutatók, történészek és ökológusok is kutathatnak majd a térségben.

“Csernobilt meg kell mutatnunk a világnak: tudósoknak, ökológusoknak, történészeknek, turistáknak. Sajnos, a tiltott zóna jelenleg a korrupció jelképe. A rendvédelmi szervek kenőpénzt szednek a turistáktól, illegálisan szállítanak ki onnan fémhulladékot, illetve használják fel természeti erőforrásait”

– fogalmazott Zelenszkij.

A szabadság földjévé akarják tenni Csernobilt

Emellett elmondta, hogy nem lesz többé tiltott a videofevételek készítése, és “egyéb hasonló ostobaságok sem”.

A rendelet egyelőre még nem érhető el az államfő honlapján.

Az elnöki hivatalban az Ukrajinszka Pravda hírportál érdeklődésére elmondták, hogy a dokumentum egyebek mellett előírja egy stratégiai tervezet kidolgozását és elfogadását a csernobili zóna mint turisztikai objektum fejlesztésére.

“Fejezzük be végre az emberek, a látogatók riogatását, és változtassuk a tiltott zónát tudományos és jövőbeni turisztikai mágnessé. Tegyük a szabadság földjévé, legyen az új Ukrajna egyik jelképe, ahol nincs korrupció és nincsenek ostoba tilalmak, hanem helyettük beruházások vannak és jövő”

A legsúlyosabb atomkatasztrófa

A világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája 1986. április 26-án következett be az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a Kijevtől kevesebb mint 100 kilométerre északra fekvő csernobili erőmű negyedik blokkjában.

Hirdetés

A robbanás rengeteg radioaktív anyagot és törmeléket, valamint apró részecskét juttatott a levegőbe.

Ezek hatását még a távoli Svédországban is mérni lehetett műszerekkel.

Az erőmű 30 kilométeres körzetében mindenkit evakuáltak, de csak miután már nem tudták titokban tartani a katasztrófa tényét.

Egyes becslések szerint több tízezer áldozata lehet közvetve és közvetlenül Csernobilnak, mások ennél is magasabb számokról, akár több százezer emberről beszélnek, akik az atomkatasztrófa következményeibe haltak bele később.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!