CímlapsztorikÉrdekes világ

Befagyaszthatják az amerikaiak az Orbán-kormány vagyonát? Döbbenetes dolog lehet készülőben

A legnagyobb csapást a Magnickij-törvény jelentené a magyar kormányra, ami komolyabban felvetődött egyes sajtóhírek szerint.

Az amerikai kormány rendkívüli mértékben megszorongathatja Orbán Viktort és körét?

megdöbbentő információk láttak napvilágot, melyek egy része a Fehér Ház közeléből “származik”, így lehet benne valami.

Hirdetés

Ebből aztán sajtóhírek is születtek, melyek valamennyi médiumon keresztülmentek így az Index is arról ír többek között, hogy Biden-adminisztráció komoly szankciókat fontolgat Magyarországgal szemben.

Ezek a szankciók azonban olyan szankciók, melyek jóval erősebbek lehetnek a 2014-ben meghozott “kitiltásokkal”, amikor is egyes magyar személyeket kitiltottak az országból.

ár márciusban olyan híresztelések terjedtek a nyugati szövetségesek köreiben, hogy valamifajta szankció érhet kormányzati, vagy a kormányhoz közel álló személyeket.

Egyes feltételezések szerint ezt készíthették elő az amerikai nagykövet márciusi találkozói, amikor demokrata és republikánus szenátorokkal tárgyalt.

Azonban szokatlan volt David Pressman és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozója, amelyet azért hívtak össze, hogy áttekintsék a magyar ügyet.

A rendkívülisége pedig abban rejlett, hogy ilyen szintű találkozók csak egészen különleges esetekben szoktak megtörténni. Ezért többen is azt feltételezik, hogy a szankciók már ezeken a találkozókon is felvetődhettek.

A magyar kormány szankcionálására az Egyesült Államoknak több lehetősége is van. Ilyen lehet többek között egy elnöki rendelet, amely alapján 2014-ben már hat, a magyar kormányzathoz közel álló személyt kitiltottak az Egyesült Államokból, de van más módszer is.

Egy hasonló eljárás szerint a külügyi tárcának lehetősége van arra, hogy akár örökre kitiltsák a korrupt személyeket és közeli családtagjaikat az országból. Ráadásul ezáltal a kitiltottak neveit is nyilvánosságra lehet hozni.

A legnagyobb csapást azonban a Magnickij-törvény jelentené a magyar kormányra, amely szerint a szankcionált személyeket és családtagjaikat nemcsak kitiltják az Egyesült Államokból, hanem az ottani vagyonukat is befagyasztják, továbbá megtiltják az amerikai cégeknek, hogy bármilyen üzletet kössenek velük.

Hirdetés

Ezzel az előzetes hírek szerint rendkívül nehéz helyzetbe kerülne az Orbán kormány, mivel számos tagjuk külföldre menekített, főleg Amerikában befektetett tulajdonokkal és vagyonokkal rendelkezik.

Ezzel ugyanakkor egyértelműen Orbán Viktor rémálma valósulna meg.

A magyar kormány mozgásterét jelentősen lecsökkentenék, egyúttal Amerika gazdasági és korrupciós értelemben hadat üzenhet Magyarországnak.

Az már más kérdés, hogy az Orbán.hoz köthető fontosabb emberek nem-e menekítették már rég át a vagyonukat egy harmadik világbeli banán köztársaságba – vetik fel sokan jogosan.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.