CímlapsztorikÉrdekes világ

Brüsszel: Magyarország aligha fog EU-s pénzt kapni – nincs jele annak, hogy Orbán kezében landoljon

Brüsszelben nincs jele annak, hogy Magyarország mostanában uniós pénzt kapna és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Vera Jourová mindent világossá tett

Vera Jourova azt mondta, hogy csak akkor juthat Magyarország bármilyen uniós forráshoz, ha mind a 27, úgynevezett szupermérföldkövet teljesíti. Vagyis az igazságszolgáltatási csomag önmagában nem szabadít fel forrásokat.

Brüsszelből ugyan árnyalták ezt a kijelentést, de az ugyanúgy világossá vált, hogy nincs jele annak, hogy Magyarország megkapná az EU-s pénzeket.

Hirdetés

vagyis valóban bekövetkezhet az, hogy az EU-s forrásokat egyáltalán nem kapja meg az Orbán-kormány.

Lehet ezt szépíteni és arról beszélni, hogy követelményeket támasztanak a pénzek folyósításához, vagy hogy év végéig részben le lehet majd hívni őket, de a szilárd ténykene nem változtat.

Egyelőre nincsenek EU-s pénzek és egyre távolabb kerülünk tőlük.

Vera Jourova szerdai kijelentése után (mely szerint nincs részletfizetés, minden feltételt teljesíteni kell) magas rangú bizottsági tisztviselők nagyon óvatosan úgy fogalmaztak, hogy az igazságügyi csomag elvileg hozzáférést jelent közel 13 milliárd euróhoz, amely összeg úgy jön ki, ha az összkeretből (22 milliárd) levonjuk a zárolt 6,3 és a 2,5 milliárd eurót.

Itt következik a DE.

Nincsenek EU-s pénzek, mi vár az országra?

Ez a pénz a hétéves támogatás része, amelyet eleve csak jövőre kezdenek el felhasználni, a tagállamokat pedig arányos éves összeg illeti meg, de az is csak utófinanszírozott formában

. Vagyis először a tagállamnak kell megelőlegeznie a költséget. Ha az így „kiblokkolt” részt vesszük alapul, akkor ez egy évre kevesebb mint kétmilliárd eurót jelent.

Gazdasági csőd és a kormány elmozdítása a cél?

Akik ezzel riogatnak, azok ugyan túloznak, de az tény hogy nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a mostani kormány.

A labda Magyarországnál van – szögezte le egy brüsszeli forrás.

Hirdetés

Egyes narratívák szerint – ez hangoztatja időnként a kormány is – valójában egy gazdasági és politikai pörölycsapásra készülnek ezzel Magyarország és a magyarok ellen.

Valójában tényszerűen inkább a magyar kormány elleni intézkedések ezek, melyek megakadályozzák a korrupciót és az EU-s pénzek ellopását.

Ugyanakkor ezzel tényszerűen rendkívül nehéz helyzetbe kerül az ország és a kormány is.

Éppen ezért sokan egyfajta külföldi beavatkozásnak vagy támadásnak vélik az egészet, míg mások ennél is tovább menve egy a magyar kormány elmozdítására tett kísérletként értelmezik.

Összefoglalva: nem mondták ki kerek-perec, hogy nem fog az ország EU-s pénzeket kapni, de egyelőre annak sincs egyáltalán semmi jele, hogy a belátható közeljövőben ez mégis megtörténne.

Folytatódik a “cicaharc” Brüsszellel…?

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.