Érdekes világ

David Attenborough a világelitnek: “Az Édenkert nincs többé!”

Minden eddiginél sokkolóbb és egyben kijózanítóbb üzenetet kiáltott ki a legendás természetfilmes.

Egyenesen a gazdasági elit arcába, a felső tízezer képébe tolta a valóságot.

Végre valaki kendőzetlenül kimondta azt, amit az összes Földlakó gondol!

Hirdetés

Minden idők tán leghíresebb természetfilmese, Sir David Attenborough is felszólalt a világ gazdasági elitje ellen.

Nem akármit mondott, sok olyan dolog ki lett végre mondva, amit bár mindenki gondolt, senki sem merte vagy akarta megfogalmazni ezt azoknak, akik valójában felelősek a bolygónk állapotáért.

Bár vitathatatlan, hogy az egyszerű ember is ott van a láncolat végén, de a világelit tevékenysége, a nagy lábon élése az oka annak, hogy lassan belerokkan a bolygó abba, hogy a világ felső tízezrét eltartsa…

Attenborough arra sürgette a világ vezetőit, hogy újítsák meg erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben, még mielőtt a károk helyrehozhatatlanná válnak.

A 92 éves Attenborough kitért arra is, hogy az emberi tevékenység révén a világ egy új szakaszba lépett, amely azzal fenyeget, hogy aláássa a civilizációnkat.

„Szó szerint egy másik korszakból származom” – mondta, majd hozzátette:

Ő még a holocén földtörténeti korban született. Ez volt az a 12 ezer éves periódus, amit a klimatikus viszonyok stabilitása jellemzett, és amely lehetővé tette az emberek számára, hogy letelepedjenek, termesszenek és létrehozzák a civilizációkat.

Ennek köszönhetően lettünk azzá a globálisan összekapcsolt fajjá, ami vagyunk…

Ez a stabilitás az ő élete folyamán odalett:

Hirdetés

„A holocénnak vége, az Édenkert nincs többé. Olyan mértékben változtattuk meg a világot hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban, az emberek korszakában.”

A világelitnek gyakorlatilag felelnie kell azért, amit tett a bolygóval és a természetes élővilággal.

A hatodik, egyben talán utolsó tömeges kihalást jelentősen felgyorsítottuk. fajok milliói tűnnek el, a klíma pedig egyre élhetetlenebb, miközben “rablókapitalista” cégek járják lidércként a még érintetlen vidékeket, kisajtolható erőforrások után kutatva, mint valami “füstös lidérc”…

Beszéde után újságíróknak elmondta, hogy szükség van a gazdasági modellek megváltoztatására. A növekedés a végéhez fog érni, akár hirtelen, akár egy irányított módon.

Ezzel sokak szerint az elit végre utalt, arra, hogy a jólétnek és a végtelen vagyonhalmozásnak is vége lehet,egy Új Világkorszak jöhet el.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.