Tudomány

Rájöttek, honnan és hogyan jött a koronavírus Magyarországra! Már rég itt terjedt közöttünk?!

Tudósoknak sikerült visszakövetni a fertőzés terjedését, megvan, hogyan jutott be az ország területére. Az eredmények még a virológusokat is meglepték.

A magyar szakemberek megvizsgálták, hogy a járvány első hónapjának végén, közvetlenül a korlátozó intézkedések bevezetésekor mi zajlott az országban: honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön.

Ehhez a vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellet nyúlni – kiváló szakmai hálózat állt össze az országban, így több mint öt hazai kutatóműhely tudósainak hála most választ kaphatunk

Hirdetés

– jelent meg a Virológia Pécs Facebook-oldalon.

A bemutatott ábrák hálózati-alapú és evolúciós filogenetikai megközelítéssel készültek, kiválóan alátámasztják a további mondanivalót. Tisztán látszik mindkét elemzésből:

Egyértelműen többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

Ez azt jelenti, hogy a pán-európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt, több forrásból a vírus is megérkezett.

Ez nem jelenti, hogy előtte nem történt már meg, ám a szakemberek által vizsgált időperiódusban ezen forgatókönyv mentén zajlott.

Feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethetők vissza.

Fontos megjegyezni, hogy ez a jelenleg ismert genomikai adathalmaz alapján felvázolható legvalószínűbb kép.

Itthon a korlátozó intézkedések kezdetekor már leírható helyi terjedési láncolatokat láthatunk, március közepén az ország több pontján is látszanak helyi fertőzések – ezeket a genetikai értelemben vett hasonlóság mértékéből tudjuk kikövetkeztetni.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése:

Hirdetés

jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont.

A jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló figyelhető meg.

Az európai lezárások kezdetekor elindult, főként hazatéréssel kapcsolatos Közép-Kelet Európát érintő embermozgás lehetett a fő hajtóerő. Nyugat-Európa és az ottani szörnyű forgatókönyv pedig időt adott a többi országnak és a mi teljes régiónknak a korai intézkedések bevezetéséhez.

Ezt az időt pedig egészségügyi és diagnosztikai kapacitásfejlesztésre költhettük, amit éppen a mostani folyamatos harcban kell majd jól használni.

Rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére. Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni.

Mindezen eredmények nagyban hozzájárultak, hogy a SARS-2 terjedését, az emberi mozgással összefüggő pán-európai forgatókönyvet megismerhettük.

Világméretű hálózati „térképre” tudtuk helyezni továbbá a magyarországi korai vírusszekvenciákat, méghozzá széleskörű hazai együttműködés keretében, kiváló tudóstársainkkal együttműködve.

Az ismertetett forgatókönyv és jelenség leírása a további járvánnyal kapcsolatos védekezés során fontos információkat nyújt a védekezést elrendelő döntéshozók és a védekezésben résztvevő szakszervek számára.

Ráadásul a jövőben jelentkező más járványok során is fontos szempont lesz

– zárják a bejegyzést a PTE Virológiai Kutatócsoportjának munkatársai.

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.