CímlapsztorikTudomány

Egy feketelyuk felfalt csillaga törmelékét taszítja a Föld felé: veszélyben vagyunk?

Százszor erősebb, mint a legerősebb gammakitörés utófénye.

Egy fekete lyuk a felfalt csillaga maradékát a Földre taszítja – értesült a média számos tudományos oldal és magazin értesítéseiből.

Ekkora kitörést még sosem láttak

A csillagászok nemrégiben egy nagyon ritka jelenségnek voltak szemtanúi, mégpedig annak, ahogy egy fekete lyuk mohón felfal egy hatalmas csillagot.

Hirdetés

A folyamat végén aztán a felfalt csillag maradékát a Föld felé “lövellte ki”.

A jelenség így leírva rendkívül aggatóan hangzik, azonnal meg is indultak a találgatások arról, hogy ez mit okozhat, és hogy valójában mekkora veszélyben vagyunk.

A tudósok nyugalomra intenek.

A februárban észlelt folyamatot először a — igen beszédes névvel ellátott — Very Large Telescope (VLT) segítségével kapták lencsevégre, majd az információt azonnal továbbították a Föld többi nagy teljesítményű megfigyelőegységének.

Kezdetben a szakértők azt feltételezték, hogy egy gammakitörést találtak, mely az univerzum legfényesebbnek vélt energiarobbanása.

„Ez a különleges esemény százszor erősebb volt, mint a legerősebb gammakitörés utófénye. Ez valami rendkívüli volt”

— magyarázta Dheeraj Pasham, az MIT asztrofizikusa.

Éppen a Föld felé indultak meg a plazma és sugárnyalábok

A megfigyelt sugárzás valójában egy csillagot bekebelező fekete lyukból származott. Ennek a folyamatnak a részeként a lyukból plazma- és sugárnyalábok lövelltek ki éppen a bolygónk irányába.

Az elhelyezkedés azért volt fontos tényező, mivel, ha más irányba nézett volna a fekete lyuk, akkor a teleszkóp nem látta volna meg akkora távolságból.

Hirdetés

Betalálhatja a Földet vagy nem?

A felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy ez az első hasonló eseménysorozat, amelyet ilyen távolságban észleltek a Földről, hiszen nagyjából 8,5 milliárd fényévre történt.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy 8 és fél milliárd évünk minimum van, mielőtt “ideérne” a megmaradt “csillaganyag”.

Ráadásul út közben bárminek nekicsapódhat, erodálódhat, így végsőm soron a veszély olyannyira minimális, hogy a jelenleg a bolygón élő embereket, de még az ő unokáikat, azoknak az unokáit sem fogja érinteni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!