Egyetlen éjszaka alatt színezik meg a bolti paradicsomokat: sok országban betiltott anyaggal – szakértő mesélt
A profit miatt azonban a szintetikus Ethrellel együtt kerülnek a polcokra, ettől lesznek egyetlen éjszak alatt zöldből pirosak!
Erről tudnia kell mindenkinek!
Az élelmiszeripar nagyon sok esetben folyamodik bizonyos piszkos módszerekhez.
Nem félnek “besározni” a kezüket, ha arról van szó, hogyan verjék át a vevőket, és tegyenek szert ezáltal még nagyobb profitra.
A most ismertetett eljárás azonban mindennél undorítóbb, mert az emberek egészségét teszi kockára.
Egy szakértő mesélt a bizarr eljárásról, mely tömegeket mérgez
Cosmin Popescu, a temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora, elmondja, hogy szép kinézetük ellenére, miért íztelenek a romániai boltokban vásárolt paradicsomok.
Ezek a zöldségek, ugyanis teljesen másképp nőnek, mint a hagyományos kerti fajtájuk.
Az ezeket termelő melegházak inkább hasonlítanak egy sci-fi film helyszíneihez, mint sem élelmiszer termesztő helyhez.
„A boltjainkba kerülő paradicsomoknak azért nincsen ízük, mert teljesen más technológiát használnak az előállításukra, mint a hagyományos kertészetek.
Ezek a zöldségek ugyanis vízfelületen teremnek, vagyis gyökerük a vízből szívja fel a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat.
Egy paradicsom akkor jóízű, amikor a nap sugarait használja a növekedéséhez”
– nyilatkozta a román egyetem rektora.
“A szupermarketek viszont 24 órával azelőtt adják le rendeléseiket, hogy az áru a polcra kerül. A melegházakban ezért a vízhez olyan szintetikus anyagot adnak, melynek hatására a paradicsom egy éjszaka alatt megpirosodik.
Ennek az anyagnak a neve az Ethrel, melynek használatát bizonyos országokban be is tiltották, viszont ennek ellenére még széles körben használják.”
– teszi hozzá a professzor.
Megjegyzi azt is, hogy bár Romániában is korlátozták az Ethrel használatát, egyes gazdák, a gyors meggazdagodás reményében, még felelőtlenül használják ezt a szintetikus szert.
Az Ethrelt már hosszú ideje bevált növekedés és érésszabályzó készítmény paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére.
Ez a kémiai hormon aktiválja a zöldségben természetes módon megtalálható anyagot, mely az érés során jelentkezik.
Ha legalább 10 napot hagynák, hogy ez a hormon kitisztuljon a zöldségből, akkor nem lenne ennyire mérgező hatású az Ethrel.
Viszont idő hiányában ezek a zöldségek sajnos ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a polcokra, és onnan a fogyasztók asztalára, mely mondani sem kell, hogy nincs jó hatással az egészségükre!
Ki tudja, hogy még mi mindennel mérgeznek minket…?