CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Egyszerre 24 Földet is felfedeztek: mind élhetőbb lehet, mint a bolygónk, élet is lehet rajtuk!

Sokkoló felfedezést tett a WSU: közel két tucat olyan exobolygóra bukkantak, amelyeken fejlett civilizációk is élhetnek és sokkal “jobb” állapotban vannak, mint a Föld.

A Washington Állami Egyetem (WSU) geobiológusa, Dirk Schulze-Makuch olyan bolygókra bukkant, melyek a jövőben teljesen újraíthatják az intelligens idegen életről alkotott nézeteinket.

Arról van ugyanis szó, hogy bár ma már több mint 4 ezer exobolygóról tudnak a csillagászok, ezek közül alig egy maroknyi van, melyről bizonyosan kijelenthető, hogy élet is lehet rajtuk.

Hirdetés

Persze ezek nem feltétlenül burjánzó paradicsomok, de azt jelenti ez az egész, hogy megtalálható valamennyi feltétel rajta, ami az élethez szükséges, az élet “építőkockái” jelen vannak a felszínükön, a légkörükben, és megfelelő távolságban vannak a központi csillagjuktól.

Azaz nincs túl meleg, vagy hideg rajtuk.

A WSU kutatói nemcsak hogy olyan 24 exobolygót azonosítottak, amelyeken potenciálisan kialakulhatott az élet, hanem akár sokkal kedvezőbb időjárási körülmények uralkodhatnak rajtuk, mint a Földön

– olvasható az Astrobiology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Élhetőség szempontjából a legfontosabb tényező a központi csillag.

Az általános elméletek szerint a Naphoz hasonló G-típusú csillagok körül jöhettek létre a legjobb adottságok ahhoz, hogy egy égitest lakható lehessen.

Az ilyen csillagok azonban viszonylag rövid életűek – ha számításba vesszük, hogy a Földön 4 milliárd év kellett ahhoz, hogy kifejlődjenek az első létformák, a 10 milliárd évig életképes csillagok esetében ez rendkívül kevés idő.

Ha viszont egy 70 milliárd évig fénylő K-típusú sokkal hidegebb és Napnál kisebb tömegű csillagot figyelünk meg, akkor máris több ideje lenne a szerves molekuláknak a kifejlődéshez.

Egy másik fontos tényező ezen kívül az exobolygók nagysága és tömege – a Föld főként azért lakható, mert geológiailag eléggé aktív, ezáltal mágneses térrel rendelkezik, és képes volt megtartani az atmoszféráját.

Hirdetés

Ha a Föld 10%-kal nagyobb lenne, akkor több élhető felület lenne rajta, ha pedig 1,5-szor nagyobb tömeggel bírna, a magja jobban ellenállna a radioaktív bomlásnak, így tovább aktív maradhatna a légköre.

Mindezen felül ha 5 Celsius-fokkal forróbb lenne egy ilyen exobolygó, illetve több víz lenne rajta, akkor a biodiverzitás is sokkal változatosabbá válhatna.

Mások azt mondják, hogy a 24 bolygó valamelyikén vagy akár túlnyomó többségén olyan fejlettebb élet is lehet, mint az emberiség.

Akár ősemberi, vagy középkori ókori szinten, sőt, még az is előfordulhat, hogy fejlettebbek mint mi…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.