Tudomány

Előrejelzés: ekkor jön a következő tényleg pusztító földrengés Magyarországon!

A szakértők előrejelzést készítettek, erről mindenkinek tudnia kell, életet menthet.

Magyarország aktív törésvonalai nem is annyira inaktívak, mint gondolták?

Négy évig tartó munka után elkészült az a szeizmotektonikai térkép, amely országos skálán mutatja meg Magyarország fiatal és aktív törésvonalait, a földrengések eloszlását, így a földrengés-veszélyeztetettség szempontjából legérzékenyebb területeket

– írja az MTI a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet tájékoztatása alapján.

Hirdetés

A térkép alapjául szolgáló modellt a földkéreg szerkezete, a korábbi földrengések által létrehozott törésvonalak és kéregmozgások alapján készítették el a szakemberek.

Ritka de előfordul nagy földrengés

A tájékoztatás szerint Magyarország földrengés-aktivitása közepes, ami nem jelenti azt, hogy valamennyi földrengés mérsékelt erősségű, csak azt, hogy a nagy rengések ritkák.

A múltban több, komoly pusztítást okozó földrengés sújtotta az országot.

A statisztikai vizsgálatok alapján 5-ösnél nagyobb magnitúdójú földrengés Magyarországon átlagosan 40-50 évente fordul elő.

Ez alapján pedig kijelenthető, hogy hamarosan, éveken, legfeljebb egy vagy két évtizeden belül sajnos “esedékes lesz” egy újabb nagy erejű rengés.

Egy nagyobb rengés katasztrofális lenne és megbéníthatná az országot

Azonban egy-egy nagyobb földrengés beláthatatlan következményekkel járna a kritikus infrastruktúrák sérülékenysége miatt.

Éppen emiatt nélkülözhetetlen, hogy a kutatók tisztán lássák a nagyobb rengések okait, kialakulását, a tektonikai mozgások folyamatát és várható következményeit.

A földrengések elleni védekezés leghatékonyabb módját a földrengésbiztos építkezés jelenti.

Ehhez nyújt majd segítséget a térkép, amely mind a helyi szeizmikus kockázatelemzések, mind pedig az országos léptékű infrastrukturális stratégiai tervezések alapjául szolgálhat.

Hirdetés

A kutatás során az is kiderült, hogy az első ismert földrengés Magyarország területén, melyről feljegyzés maradt fenn, 456. szeptember 7-én Savariában, a mai Szombathely környékén volt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.