CímlapsztorikÉrdekes világ

Eltemetett világot fedeztek fel a földkéreg alatt: óceánfenék lehet a Föld magja körül

Az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezését jelentették be.

Az Antarktiszon három év alatt gyűjtött szeizmikus mérések alapján egy kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy évmilliókkal ezelőtt az óceán feneke mélyen eljutott bolygónk szíve felé, ahol a Föld magját körülvevő viszonylag vékony rétegként landolt.

A kutatók szerint a felfedezés befolyásolhatja annak megértését, hogyan távozik a hő a magból, vagy hogyan térhet vissza az óceáni anyag a felszínre a vulkánkitörések során.

Hirdetés

Samantha Hansen geotudós és csapata az Alabamai Egyetemről 2012-ben 15 szeizmográfot állított fel az Antarktiszon, hogy a bolygó körüli földrengések hullámainak felhasználásával a nagyrészt a jég alatt eltemetett hegyek leképezésére tegyenek kísérletet.

Míg ez a három évig tartó kutatás sikeres volt és számos tanulmányhoz vezetett, az adatok szokatlan energiákat mutattak ki, miután a földrengések hullámai áthaladtak a mag-köpeny határán (CMB).

Ez arra késztette Hansent és munkatársait, hogy további vizsgálatokat folytassanak.

A CMB körülbelül 3200 kilométerre található a Föld felszíne alatt.

A kutatócsoport azt találta, hogy a szeizmikus hullámok ezen a helyen lelassultak, amikor egy bizonyos réteghez értek, amely bár körülbelül 5-40 kilométer vastag, a bolygóösszetételt tekintve rendkívül vékony.

Az ezen a területen áthaladó hullámok lassulását ultra-alacsony sebességű zónának (ULVZ) jellemezték.

“Az Antarktiszról készült több ezer szeizmikus felvételt elemezve nagyfelbontású képalkotó módszerünk vékony rendellenes anyagzónákat talált a CMB-ben mindenhol, ahol szondáztunk,”

– mondta Edward Garnero, az Arizonai Állami Egyetem Föld- és Űrkutatási Karának professzora.

“Az anyag vastagsága néhány kilométertől több 10 kilométerig változik. Ez arra utal, hogy hegyeket látunk a magon, néhol akár ötször magasabbak, mint a Mt. Everest.”

Hirdetés

Azon mód alapján, ahogyan a szeizmikus hullámok lelassultak, amikor elérték az ULVZ-t, arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az egy ősi óceánfenék anyagából áll, amely több száz millió éven keresztül nyomódott át a Föld köpenyén.

Ennek az az oka, hogy az ilyen anyag még a köpenyből álló folyékony kőzetnél is sűrűbb lehet, és az adatokból feltárt mértékben lassítaná le a szeizmikus hullámokat.

Míg az ULVZ-t már korábban is mérték más területeken, a tanulmányból származó adatok arra utalnak, hogy a Föld egész magját körülveheti.

“Az olyan szeizmikus vizsgálatok, mint amilyen a miénk is, a legnagyobb felbontású képet adják bolygónk belső szerkezetéről, és azttapasztaljuk, hogy ez a szerkezet sokkal bonyolultabb, mint azt valaha gondoltuk,”

– mondta Hansen.

“Kutatásunk fontos kapcsolatokat tár fel a sekély és mély Föld szerkezete és a bolygónkat mozgató általános folyamatok között.”

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.