CímlapsztorikÉrdekes világ

Évtizedek óta nem látott RSV-járvány alakult ki a gyerekeknél itthon: figyelmeztetés minden szülőnek!

‼️A szakértők figyelmeztetnek: főleg a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt, mert náluk nagyobb eséllyel alakul ki akár tüdőgyulladás is.‼️

Nagy a baj, rég nem látott ütemben nő az RSV járvány itthon

Az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma

– olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán megjelent cikkben, amelyben dr. Szabó Attilát, a Klinikai Központ gyermekgyógyász elnökét idézik.

Hirdetés

Ezeket a megbetegedéseket nem a koronavírus, hanem egy másik, felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az úgynevezett RSV (respiratory syncytial virus) okozta.

Az RSV egy ugyan nagyon virulens kórokozó, de évtizedek óta nem okozott akkora járványt, mint az idén.

A betegség főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt dr. Szabó Attila szerint, ugyanis esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása (bronchiolitis), vagy akár tüdőgyulladás is.

Nincs gyógyszer vagy célzott terápia rá

Már október elején megsokasodtak a betegek. A kórokozó gyors terjedésének kedvez, hogy az első tünetek a fertőzést követő 4-5 napban jelennek meg.

Így a már megfertőződött személy ez idő alatt, feltűnés nélkül adhatja át a kórokozót a környezetében lévőknek.

A betegségre jelenleg nincs célzott terápia vagy gyógyszer, az egyetlen lehetőség a megelőzés.

Ezek a koronavírus-járvány miatt már megszokott intézkedéseket jelentik: gyakori kézmosás, maszkhasználat, felületfertőtlenítés, közösségi távolságtartás.

A betegség miatt azonnal orvoshoz fordulni, amennyiben szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél.

A kora-, vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.