CímlapsztorikEgészségünk

Felturbózza az immunrendszert és csodát tesz a vérrel ez a furcsa étel: ismered?

Na, ki tudja, hogy mi ez? Elképesztő egészségügyi hatásai vannak, ezentúl te is fogyasztani fogod!

Sokan első ránézésre nem tudják, hogy pontosan mi ez.

Nem egy mindennapi élelmiszerről van szó, de hazánkban is könnyen beszerezhető bizonyos formákban.

Hirdetés

Ráadásul meg is éri a vele való fáradozást, mivel elképesztő egészségügyi hatásai vannak a szervezetünkre, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A világ egyes részein évezredes hagyománya van annak, hogy fogyasztják az emberek.

Ezeken a tájakon sokkal kevesebbet látja orvos a néépességet, mivel messze elkerülik őket a betegségek.

Az ehető algák rengeteg pozitív tulajdonsággal bírnak, többek között javítják a vérkeringést, fokozzák a teljesítményt, helyreállítják a vérnyomást, és növényi fehérjében is gazdagok.

Léteznek mikroszkopikus méretű algák, de hatalmas, 50-300 méteres növényként is előfordulnak a víz alatt.

Napjainkban elsősorban négyet fogyasztanak rendszeresen: az említett spirulinát, a chlorellát, a hínárt és a tengeri moszatot.

Az édesvízben élő, zöldes színű chlorella kiváló növényi fehérjeforrás, mely különösen vegetáriánus és vegán étrendet követők esetében lehet hasznos az állati fehérje pótlására, és az sem véletlen, hogy napjainkban rengeteg táplálékkiegészítő alkotóelemeként használják.

Emellett a chlorella dúskál C- és B12-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben, kalciumban és más hasznos tápanyagokban, és kiváló méregtelenítő hatással bír – különösen a belélegzett, gyakran rákkeltő hatású vegyipari melléktermékekkel, az ún. dioxinokkal szemben hatékony.

Az igazi aduásznak számító spirulina – amely édes- és sós vízben egyaránt megtalálható – a chlorellához igen hasonló megjelenésű zöldeskék növény.

Hirdetés

A spirulina jellegzetes, kissé kékes színét adó fikocianin vegyület antioxidáns tulajdonságairól híres, csökkenti a szervezetbe került ártalmas anyagok hatását, erősíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentésben is jeleskedik.

A szintén ebben az algafajban található zeaxantin és lutein csökkenthetik az időskorban megjelenő makuladegeneráció és szürke hályog kialakulásának kockázatát, illetve lassíthatják ezen betegségek rosszabbodását.

A spirulina és a chlorella fokozzák a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal vérszegénység ellen is hasznosak, továbbá segítik a nitrogén-monoxid képződését is,

ami gondoskodik a véredények összehúzódásáról és kitágulásáról, ezáltal javítja a véráramlást, és segít a napjainkban népbetegségnek számító magas vérnyomással szemben is.

A spirulinában található GLA nevű esszenciális zsírsav szintén hozzájárulhat a testzsír csökkentéséhez.

Mindemellett segíti a vércukor és az inzulin szabályozását, az egyenletes vércukorszint fenntartásával szintén csökkenti az idő előtti éhségérzetet.

Egy dologra azonban a fogyasztásuk kapcsán feltétlenül figyelni kell: nem szabad túlzásba vinni egyiket sem.

Egyúttal fontos kikérni a szakorvos tanácsát is, mivel például autoimmun betegségek esetén érdemes mellőzni az algák fogyasztását, immunrendszert stimuláló hatásuk miatt ugyanis előfordulhat, hogy felerősítik a tüneteket, vagy újakat idéznek elő.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.