CímlapsztorikÉrdekes világ

Hosszú vita után bevezetik a 4 napos munkahetet: óriási változások jönnek – RTL riport

A munkába járás és a munkában töltött idő drasztikus megváltozására készüljön mindenki.

A járvány volt a kezdet, ami berúgta az egészet

A világjárvány idején a változó munkaigények miatt a munka jellege is megváltozott, így megváltoztak a munkavállalók munkahelyekkel és foglalkoztatással szembeni elvárásai is.

Míg sokan több időt szeretnének a családjukkal tölteni, mások új utakat szeretnének felfedezni, vagy készségeik fejlesztésével szeretnének időt tölteni.

Hirdetés

A négynapos munkahét nagyobb rugalmasságot biztosít az alkalmazottak számára, hogy elérjék a kívánt céljaikat anélkül, hogy a bevételük csorbulna.

Jön a 4 napos munkahét, van ahol már bizonyított

Különböző léptékű kísérleteket végeztek a vállalatoktól az országokig ezeken a területeken, és meggyőzően kimutatták, hogy a termelékenység valóban nő a rugalmasabb munkaidőnek köszönhetően.

Új-Zélandon is kipróbálták a modellt, és bevált.

Fizetésük megtartása érdekében az alkalmazottak többletórát is vállalnak a munkanapokon.

Belgiumban is bevezetik

A belga kormány is ugyanezt az utat választotta, lehetővé téve, hogy az alkalmazottak naponta akár 9,5 órát dolgozzanak, hogy kompenzálják a plusz szabadnapot.

További fél óra is hozzáadható a munkanaphoz, ha a szakszervezetek és a munkáltató kollektív szerződést tud kötni.

A munkavállalók választhatnak egy héten többletórát, a következő héten pedig kevesebb órát, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyéni körülményeiktől és igényeiktől függően egyensúlyba hozzák a munkájukat és a magánéletüket.

Azoknak a munkáltatóknak, akik nem értenek egyet a rugalmas munkavégzési kérelmekkel, részletes, írásos indoklást kell benyújtaniuk az elutasításukhoz, áll a UPI jelentésében.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.