CímlapsztorikEgészségünk

Így készítsd a kávét az egészségvédő hatások eléréséhez – állítják az orvosok

Ti egyébként hogy fogyasztjátok és miért? Friss kutatás látott napvilág arról, hogyan érdemes elkészíteni a kávét, hogy a lehető legtöbb és legjobb egészségügyi hatásokkal rendelkezzen.

Dag S. Thelle, a svédországi Göteborgi Egyetem tudósa egy igen alapos tanulmányt tett közzé kutatócsoportjával arról, hogyan kell és érdemes a kávét elkészíteni, hogy a lehető legtöbb egészségügyi hatás hasznosuljon.

Régóta zajlik a vita arról, hogy a kávé mely fajtái rendelkeznek jótékony hatásokkal, és milyen módszerekkel lehet ezeket fokozni.

Hirdetés

Egy átfogó tanulmányt végeztek el némi kísérletsorozattal egybekövetve, melynek eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) lapjában jelentették meg.

“Tanulmányunk erős és meggyőző bizonyítékokkal szolgál a kávékészítési módok és a szívrohamok, az élethossz közötti összefüggésekre.”

Elmondták, hogy a legjobb a töörk kávé.

Ebben azonban vannak olyan alkotóelemek, amik megnövelik a koleszterinszintet.

Viszont ha filteresen isszuk, akkor ezeket az anyagokat “kiszűri” belőle, és így a kávé sokkal egészségesebb lesz.

Emellett kiiktatja a kávé esetleges mellékhatását a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Összességében a kávézás nem veszélyes szokás – emelik ki a kutatók. Sőt: a szűrt kávé fogyasztása egészségesebb, mint a kávézás teljes mellőzése.

vagyis akik kávét isznak, jóval egészségesebbek, és rengeteg egészségügyi előnyt nyernek ezáltal.

A szív- és érrendszeri eredetű halálozások esetében megállapították, hogy a szűrt kávé férfiak esetében 12 százalékkal, nők esetében 20 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a nem kávézókhoz képest.

A legalacsonyabb halálozási arány azok között jelentkezett, akik 1-4 csésze szűrt kávét fogyasztottak naponta.

Hirdetés

Sőt, arról már mi is írtunk korábban, hogy napi 4 csésze kávé egy átfogó tanulmány szerint jelentősen csökkentette a májrák és egyéb rákfajták kialakulásának esélyét.

“Azoknak, akik tudják, hogy magas a koleszterinszintjük és tenni akarnak ez ellen, azt tanácsolnám, tartózkodjanak a szűretlen kávétól, ide tartozik a dugattyús kávékészítés is (french press).

Mindenki másnak azt tanácsolnám, tiszta lelkiismerettel igya a kávéját és váltson szűrtre”.

-jelentette ki a kutatás vezetője.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.