Tudomány

Ismeretlen ősemberek létezésére találtak bizonyítékot Afrikában – evolúció újraírva?

Újra kell írni az emberiség történelmét…

A Guardian is írt a megdöbbentő felfedezésről.

Eddig ismeretlen ősember létezésére találtak bizonyítékot Afrikában, miután elemezték a kontinens nyugati részén élő emberek genomját.

Hirdetés

A kutatók szerint egyelőre nagyjából semmit nem lehet tudni erről a populációról, de erős a gyanújuk, hogy a mai nyugat-afrikaiak ősei annak idején keveredhettek a titokzatos ősemberekkel

– írja a Guardian.

A Science Advances szaklapban publikált tanulmányból kiderült, hogy a Nyugat-Afrikában ma élő emberek DNS-ének jelentős része az ismeretlen őstől származik.

Az ilyesmi nem kirívó – az európaiakban a neandervölgyiek, a bennszülött ausztráloknál pedig a gyenyiszovai ember génjei találhatóak meg –, azonban ebben az esetben elég fontos adalék, hogy a kutatóknak fogalma sincs a gének eredetéről.

Az már korábbi kutatásokban is felmerült, hogy Afrikában az eddig ismerteken kívül más ősemberek is élhettek egykor, eddig azonban semmi sem támasztotta alá ezt a feltételezést.

Ezen a téren a mostani kutatás eredményei sem változtattak túl sokat, a kutatók csak becslésekből tudnak kiindulni, de ha hinni lehet ezeknek, akkor a most felfedezett ősemberek valamikor a 360 ezer és egymillió évvel ezelőtti időszakban válhattak el a neandervölgyi és a modern emberek őseitől.

A nagyjából 20 ezer fős populáció aztán valamikor az elmúlt 124 ezer évben keveredhetett a ma élő nyugat-afrikaiak őseivel.

A kutatók szerint persze az sincs kizárva, hogy több alkalommal is keresztezték egymás útját,

Sőt, már az sem, hogy több eddig teljesen ismeretlen ősről lehet szó.

Hirdetés

Ha ez valóban így van, az újraírhatja az emberiség evolúciósm idővonalát, a komplett történelmét.

A kutatók most elsősorban azt szeretnék kideríteni, hogy az ősi gének pontosan mit csinálnak, ugyanis az sincs kizárva, hogy azért maradtak fenn a mai napig, mert segítettek a nyugat-afrikai populációknak a túlélésben.

Az mindenesetre biztos, hogy egyelőre csak spekulálni lehet a kérdésben.

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan kik voltak a titokzatos ősemberek, fosszíliákra és régészeti maradványokra lesz szükség.

Forrás: Index

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.