CímlapsztorikEgészségünk

Kapcsolat a kávé és az endokannabinoid rendszer között: a tudósok megdöbbentő összefüggéseket tártak fel

“Az endokannabinoid útvonalak befolyásolhatják az étkezést. Ezek teljesen új útvonalak, amelyekkel a kávé befolyásolhatja az egészséget…”

A napi koffeinfogyasztást “normál” függőségnek és szokásnak tekinjük.

Úgy tűnik, hogy nincs káros egészségügyi hatása, és a toleranciát, valamint az elvonási tüneteket leszámítva a legtöbb ember káros mellékhatások nélkül fogyasztja a napi “fenntartó adagját”.

Hirdetés

Ez a közös felfogás azonban vitatható olyan adatok alapján, amelyek arra utalnak, hogy a koffein befolyásolhatja az újonnan felfedezett fiziológiai rendszerünket: az endokannabinoid rendszert (EKR).

Dr. Marilyn C. Cornelis és a Northwestern University munkatársai a Journal of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmányban 47 átlagos kávéfogyasztó anyagcseréjét (a metabolitok profilját) vizsgálta 3 hónapon keresztül.

Az első hónapban a vizsgálat résztvevői tartózkodtak a kávéfogyasztástól.

A második hónapban a résztvevőket arra utasították, hogy igyanak naponta négy csésze, a harmadik hónapban pedig napi nyolc csésze kávét.

A kutatók minden hónapban meghatározták a különféle metabolitok szintjét a résztvevők éhgyomri szérumában.

A kutatók összesen 115, a kávéfogyasztáshoz kapcsolható metabolitot találtak.

Ezekhez a metabolitokhoz általában egy adott biológiai útvonal társul. A kutatók a metabolitok 33 ismert útvonalát térképezték fel. A 115 metabolitból 82-t már korábban azonosítottak.

A kutatók a metabolitok szignifikáns növekedését figyelték meg 5 specifikus útvonalhoz kapcsolódóan: xantin metabolizmus; benzoát metabolizmus; szteroid metabolizmus; zsírsav-metabolizmus és endokannabinoid metabolizmus.

Ezek a metabolitok visszavezethetők azok forrásaira (például a xantin metabolizmus koffein metabolitokat eredményez).

Hirdetés

Néhányukról korábban nem volt ismert, hogy kapcsolatban állnak a kávé anyagcseréjével.

Például korábban még nem számoltak be arról, hogy a zsírsav-anyagcsere szerepet játszana a kávé metabolizmusában. Különösen meglepő volt az endokannabinoid rendszerrel kapcsolatos metabolitok felfedezése. Mi köze lehet az endokannabinoid rendszernek a kávéhoz?

Az endokannabinoid rendszerhez kapcsolódó metabolitok csökkentek a kávéfogyasztás hatására, annak ellenére, hogy a koffeinről nem bizonyították, hogy aktiválja az endokannabinoid receptorokat (CB1 és CB2). Ez a tény azonban nem zárja ki az endokannabinoid rendszerhez kapcsolódó metabolitok megfigyelt csökkenését.

Az egyik szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy van még valami, ami csökkenti az endokannabinoid rendszer működését: a krónikus stressz. Mi köze van ennek a kávéhoz?

A koffein stresszreakciót válthat ki egyes egyéneknél. Az ismeretek szerint az az endokannabinoid rendszer számos biológiai és pszichológiai folyamatot fenntart, és ezek között van a stressz is.

Az elhúzódó stressz csökkentheti az endokannabinoid rendszer működését.

Szóval lehet-e kapcsolat a kávé, a stressz és az endokannabinoid rendszer között? Ez valószínűleg az adatok egy túlságosan egyszerű értelmezése lenne. Valójában a stressznek kétirányú hatása van bizonyos endokannabinoidok termelésére.

A stressz növelheti az anandamid nevű, de csökkentheti a 2-AG nevű endokannabinoid termelését.

“Ezek teljesen új útvonalak, amelyekkel a kávé befolyásolhatja az egészséget,” mondta a tanulmány vezető szerzője, Marilyn Cornelis. “Most szeretnénk mélyebben belemerülni és tanulmányozni, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a testet.”

“A megnövekedett kávéfogyasztás a vizsgált két hónapos időtartama alatt elegendő stresszt okozhatott az endokannabinoid rendszer metabolitjainak csökkenéséhez,” mondta.

“A testünk adaptációja lehet, ha megpróbáljuk a stressz szintjét egyensúlyba hozni.”

Az endokannabinoid rendszerhez kapcsolódó metabolitok csökkenésének „miértje” és „hogyanja” még nem ismert.

A szerzők elismerik, hogy ez csupán megfigyelés vagy kiindulási pont, ha úgy tetszik a további kutatásokhoz. Az eredmények nem adnak jobb betekintést a fitokannabinoidok – például a CBD vagy a THC – a koffeinbevitellel kombinált hatásairól.

“Az endokannabinoid útvonalak befolyásolhatják az étkezést,” állítja Cornelis “a klasszikus eset a kannabisz-használat és a nassolás közötti kapcsolat.”

A pszichoaktív hatások szempontjából nem tisztázott, hogy a kávéfogyasztás és a kannabisz elszívása pontosan hogyan hatnak egymásra.

“Nem ismeretes, hogy a növényi eredetű kannabinoidok megemelkedett vérszintje (a kannabisz használata miatt) ellensúlyozza-e a szervezet által természetesen (a kávéra adott válaszként) előállított endokannabinoidok alacsonyabb szintjét, de elképzelhető, hogy befolyásolhatja az ital hatását.

A kávé nagyon gyakori ital, és nagyon valószínű, hogy a kannabisz-használók is kávéfogyasztók.”

„A legtöbb kutatás esetében, ha nem mindegyikben, csak ennyit tudunk. Az, hogy ez okozati összefüggés, vagy a kávé milyen hatással van a betegségre, a legtöbb esetben nem ismert. Ez a legújabb tanulmány betekintést nyújt az utóbbihoz és ezért előmozdítja a kávé kutatását.”

Forrás: Orvosikannabisz.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.