CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Jöhet a kannabisz legalizáló „zöld new deal” a koronavírus után?

A koronavírus és a jelenleg is tartó átalakulás egy olyan paradigma váltást hozhat, mely Magyarországra is „besöpörheti” a kannabiszt?

Az ENSZ megváltoztatja a kannabiszra vonatkozó globális előírásokat.

Miközben a kormányok még mindig a világjárvány által okozott gazdasági hanyatlás kezelésével küzdenek, van egy kérdés, amely állandóan felmerül a beszélgetések során:

Hirdetés

Lehet-e, hogy a hazai kannabisz-termelés egy nagy infrastrukturális vagy akár gazdasági újraindítás részét fogja képezni?

Különösen azért, mert megrövidíti és biztonságosabbá teszi a globális szállítási láncokat.

Világos, hogy az USA-ban ez a kérdés most éppen az asztalon van, mert az államok „létfontosságúnak” tekintik ezt az ipart, a törvényhozók pedig kezdik fontolgatni, hogy bevegyék-e a következő segélycsomagokba.

Európában sokan teszik fel ugyanezt a kérdést.

De mit jelenthet ez valójában olyan gazdaságok számára, melyek szó szerint repülőgéppel utaztatják be a vendégmunkásokat, hogy megkezdjék a szokásos termények betakarítását a világjárvány idején?

A következőkben felsorolunk néhány tendenciát annak bemutatására, hogy egyes orszgágok legalábbis fontolóra veszik ezt az ötletet, ha nem tervezték be máris.

A kendertermelés nyilvánvalóan növekszik – A kendertermelés csaknem minden európai országban, és most az Egyesült Királyságban is növekszik.

Lobbizás kezdődött annak érdekében, hogy a CBD (kannabi­diol) a viták előterébe kerüljön éppúgy, mint az USA-ban.

Ez azt jelenti, hogy a rekreációs reform megvalósul, és azok a kendertermelők, akiknek sikerült fennmaradniuk, az „egyéb” típusú termelés homlokterébe fognak kerülni.

Hirdetés

Az orvosi kannabisz felhasználóinak száma folyamatosan növekszik:

Bár még mindig küzdelmes dolog kannabiszkezeléshez hozzájutni, a paciensek száma sok európai országban folyamatosan növekszik – annak ellenére, hogy jelenleg leginkább csak a dronabinol nevű szintetikusan előállított generikus szert kaphatják.

Küszöbön áll a regionális reform:

A legtöbb ipari előrejelzés szerint két éven belül a napirendre kerülő kérdés nem az lesz, hogy megindítják-e a reformot egy széles Európai Uniós alapon, hanem hogy mikor.

Csaknem bizonyos, hogy ez az USA-beli reformokkal párhuzamosan fog végbemenni, azt követően, hogy az ENSZ megváltoztatja a kannabiszra vonatkozó globális előírásokat.

Hogy miért?

Az utóbbi években hatályba lépett nemzetközi kereskedelmi egyezmények miatt.

Ez azt jelenti, hogy az egyes európai országok végül szabadon dönthetnek a legalizáció kérdésében.

Végeredményben nyilvánvaló, hogy a kannabisz-reform – kezdve a nagy Covid-recesszió következtében túlfeszített gazdaságokba várhatóan befolyó megnövekedett adóbevételekkel – még a meghosszabbított ütemezés mellett is előre fog haladni Európában.

És tekintettel arra, hogy a mostani világjárvány súlyos csapást mér a világgazdaságra, nyilván minden ilyen bevételi forrást örömmel fognak üdvözölni csaknem mindenütt, ahol a kannabisz-reformot eddig halogatták.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.