CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Kannabisz receptet kaphatunk az egészségügyi minisztériumtól betegként?

Érik az egészségügyet és a betegellátást forradalmasító változás!

Egy lépésre vagyunk attól, hogy receptre írják majd fel a kannabiszt, ha olyan betegségben szenvedünk ami ezt indokolja?

Ráadásul olyan receptről van szó, mely élethosszig tart, nem kell mindig “felíratni”, kiváltani…

Hirdetés

A döntést most precedens értékűen orvosok és tisztviselők írták alá.

Ezzel pedig egy olyan forradalom söpörhet végig az egészségügyben, ami alapjaiban változtathat majd meg mindent.

A mérföldkőnek számító döntés még hazánkra is kihathat, ahol bár még csak nem is legalizálták, de mint tudjuk a közelmúltból, egy Závecz Research által elvégzett kutatás szerint, a magyar társadalom többsége támogatná a bevezetését.

Billy Caldwell tinédzser lehet az első, aki megkapja az egész életen át tartó kannabisz receptet.

Erről az egyesült királyságbeli Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) döntött.

A döntést orvosok és tisztviselők írták alá Billy édesanyjának, Charlotte Caldwellnek az észak-írországi Castledergből, éveken át tartó kampánya után.

Első gyógyszeradagja az új megállapodás alapján, amelyet magánorvos írt fel, de az egészségügyi szolgálat finanszírozta, november 1-jén érkezik – pontosan két évvel azután, hogy megváltoztatták a törvényt, amely legalizálta az orvosi kannabiszt az Egyesült Királyságban.

„Hosszú idő telt el, nem tudom elhinni. Annyira sokat jelent nekünk, ez minden. Örülünk és megkönnyebbültünk.

Ennek az intézkedésnek most segítenie kell azoknak a betegeknek és családoknak, akik az orvosi kannabiszért kampányoltak.”

Hirdetés

„Nem kell több ezer fontot fizetni a magánreceptekért, mert annyira sokan állítanak elő orvosi kannabiszt az Egyesült Királyságban.

Billy ellátási tervét most az NHS finanszírozza – amely magában foglalja a magánorvost is, a recept és a gyógyszer felírására. Valamint a londoni Great Ormond Street Kórház ideggyógyászati ​​csoportja is csatlakozik, akik mindent felügyeltek. Négy év küzdelem után elképesztő ez számunkra.”

2018 novemberében enyhítették a szabályozást, hogy bizonyos kannabisz eredetű gyógyszereket korlátozott körülmények között szakorvosok írhassanak fel az Egyesült Királyságban élő betegek számára.

Most az egész világ azt kérdezi, hogy milyen hatással lesz ez az egész a jövőre.

Elterjedhet-e az eljárás minden más országban, és mondjuk 5-10 év múlva akár idehaza is találkozhatunk-e majd az életre szóló kannabisz receptekkel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.