CímlapsztorikTudomány

Kihalhat az emberiség: a hatodik nagy kihalási hullám zajlik -figyelmeztetnek a tudósok

A földön már 5 nagy kihalási hullám is végig söpört, ami az addigi élővilág nagy részét száműzte a múltba és több kutató is elkezdte megkongatni a vészharangokat, hogy a nyakunkon lehet a hatodik.

Vagyunk annyira fejlettek, hogy megússzuk, vagy mi is csak a bolygónk történelmének egy részévé válunk?

Öt „tömeges kihalási esemény” volt a bolygó biológiai történetében eddig, és mindegyiket természeti jelenségek okozták.

Hirdetés

Most pedig a Hawaii Egyetem Pacific Biosciences Kutatóközpontjának kutatócsoportja azt állítja, hogy a következő már el is kezdődött.

„Az ember az egyetlen faj, amely képes nagy léptékben manipulálni a Földet, és lehetővé tette a jelenlegi válság kialakulását.

A különböző szintű védelmi kezdeményezések ellenére a legtöbb nem fajorientált, és az egyes élő fajok egyenkénti védelmét célzó konkrét intézkedések egyszerűen kivitelezhetetlenek”

– mondták a kutatók.

A szerzők szerint már kár tagadni, vagy vitázni róla, ugyanis a számok egyértelműen azt mutatják, hogy a kihalás elkezdődött.

A biológiai sokféleség válsága egyre növekszik, egyesek nem fogadják el, hogy ez tömeges kihalásnak minősül.

Például a tudósok a puhatestűeket, kagylókat és csigákat magában foglaló gerinctelen családot tanulmányozták, és becslések szerint Kr. u. 1500 körül még 2 millió ismert faj élt, mára 7,5–13 százalékuk (150 000–260 000) kihalt.

A kihalási válság a jelentések szerint jelentősebb a szárazföldön, mint az óceánokban, bár sok tengeri faj is veszélyben van az emberi tevékenység eredményeként.

A kihalások általában sokkal gyorsabban következnek be a szigeti ökoszisztémákban, például Hawaiin.

Hirdetés

A biológusok hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség, ami „a világunkat olyan lenyűgözővé, gyönyörűvé és működőképessé teszi”, soha nem látott sebességgel tűnik el, és azt javasolták, hogy minél több fajt gyűjtsenek össze és dokumentáljanak, mielőtt azok örökre eltűnnek.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.