CímlapsztorikÉrdekes világ

Kozmikus szörnyeteg száguld az űrben, csillagokat húzva maga után: a Föld sorsa megpecsételődött?

Kiadták a “vészjelzést”?

A csillagászok szerint egy elszabadult szupermasszív fekete lyuk kilökődhetett a saját galaxisából, és csillagok láncolatával a nyomában száguldott az űrben.

A kutatócsoportok egyike árpilis 6-án észlelt valami nagyon aggasztót.

Hirdetés

A Live Science szerint a kutatók a Hubble űrteleszkóppal a Földtől mintegy 7,5 milliárd fényévre található RCP 28 törpegalaxis megfigyelése során fedezték fel az elszabadult fekete lyukat, mint fénycsíkot.

A kutatók szerint a csík pontosan egy galaxis középpontjára mutat, ahol normális esetben egy szupermasszív fekete lyuk lenne.

Maga a csík egyébként 200 ezer (!) fényév hosszúságú.

A gázok egy fekete lyukat követnek, amely a becslések szerint 20 milliószor nagyobb tömegű, mint a Nap, és 5,6 millió km/h-val, azaz a hangsebesség nagyjából 4500-szorosával távolodik a saját galaxisától.

Ez a NASA közleménye szerint elég gyors ahhoz, hogy a Földtől a Holdig körülbelül 14 perc alatt utazzon el.

Az útja során mindent magával ránt, ez pedig komoly veszélyt és konkrétan megsemmisülést jelent bárminek, ami az útjába áll.

“Ha ez beigazolódik, ez lenne az első alkalom, hogy egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a szupermasszív fekete lyukak képesek kiszabadulni a galaxisokból.”

-jelentették ki.

Ez önmagában azért is pecsételheti meg a Föld sorsát, mert ez egy újabb olyan veszélyforrást jelenthet, amire a jövőben fel kell készülnie vagy számolnia kell az emberiségnek.

Hirdetés

Bár egy aszteroida becspaódást ma már képesek lennénk kivédeni jó esetben, egy felénk száguldó feketelyuk valószínűleg végérvényeseb a Föld és az emberi civilizáció megesemmisülését okozná.

Egy ilyen esetben csak akkor élhetne től a fajunk, ha képesek lennénk elhagyni a Naprendszert.

Ez azonban egyelőre még évtizedeken át nem valószínű.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!