CímlapsztorikTudomány

Krízisben a Föld: 30 fok felett Szibéria, bezöldül és felolvad az Antarktisz

Kritikus az állapot a bolygónk klímájának, ami nagyobb katasztrófával járhat hamarosan, mint azt bárki el tudta képzelni…

Széthullóban van a természet felett őrködő időjárási rendszer.

Az eddigi klíma végleg megborulóban van, és a következő években tömegkatasztrófák, pusztító természeti jelenségek sorozata várható.

Hirdetés

Legalábbis egyre többen állítják, hogy nagyon nagy a baj.

Eddig senki sem hitt nekik, azonban az utóbbi években valósággal letarolta a bolygó egyes részeit a soha nem látott, szélsőséges időjárás.

2019 végén Ausztráliában több hónapon át tartó erdőtűz tombolt, az északi-sark pedig szintén bozóttüzektől füstölgött, amik még műholdas képeken is látszottak.

A Szibéria alatt található állandóan fagyott permafrosz is elkezdett meglazulni, olvadni, ezáltal rengeteg metánszivárgást eredményezve a talajból.

Szibéria egyes vidékein most 30 Celsius fok feletti hőmérsékletet mérnek.

Csak a viszonyítás miatt: ebben az időszakban a máskor megszokott hőmérséklet alig 2 Celsius fok…

Ezzel egy időben az Antarktisz elkezdett bezöldülni, ami szintén nem megszokott jelenség, pláne nem ennyire korán.

Olyan mértékben indult meg az algavirágzás, hogy egyesek már előrevetítik a jeges kontinens teljes felolvadását.

A szakemberek műholdas megfigyelések révén azonosítottak csaknem 1700 olyan területet, ahol a mikroszkopikus algák zöldre festették a tájat.

Hirdetés

Az algáknak folyékony vízre van szükségük az életben maradáshoz, ami azt jelenti, hogy az éppen fagypont fölötti havas környezet a legmegfelelőbb a számukra.

Az algavirágzást jelentősen befolyásolja a fókák, a pingvinek és egyéb antarktiszi madarak közelsége is, mivel azok ürüléke egyebek között fontos nitrogénforrásként szolgál az algák számára.

Kritikus olvadási ponton vagyunk tehát, minden értelemben.

Az Antarktiszon az elmúlt 3 évben brutális mélység és kiterjedésű belső tavak is megjelentek, amik csak tovább erősítették a tudósokat abban, hogy nagyon nagy a baj.

Sőt, egyes kutatások kimutatták: az Antarktisz belülről, a jég alól is melegszik bizonyos folyamatok miatt.

A globális felmelegedés olyan extrém időjárási viszonyokat hozhat, mely sorozatos tornádókat és egyéb furcsa, pusztító jelenségeket hozhat, olyan helyeken is, ahol korábban nem volt jellemző.

Emellett fontos azt is tudni, hogy a világtengerek szintjét az olvadó jégtömeg akár több méterrel is meg tudja emelni egyes becslések szerint.

A tudósok tehát megkongatták a vészharangot: időben kell cselekednünk, és visszafordítani az olvadást, vagy drámai módon lassítani.

Különben minden eddiginél nagyobb katasztrófával nézünk szembe.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.