CímlapsztorikÉrdekes világ

Lavrov kiállt Magyarország és a kárpátaljai magyarok mellett az ukránokkal szemben

Megdöbbentő nyilatkozatot tett, érdemes elolvasni.

Ki mit gondol erről?

Van benne valami?

Hirdetés

Lavrov kijelentése méginkább megkavarhatja az amúgy sem nyugodt politikai és kultúrális állóvizet az ukránok és a magyarok között.

Mint régóta ismert, és nagy felháborodást is keltett annak idején: az ukrán vezetés olyna nyelvtörvényt hozott, ami betiltotta a magyar nyelvet is az iskolákban.

Akkor bezzeg az EU és a különféle emberjogi bíróságok rá sem hederítettek a „problémára”, ami súlyosan ütközik a nemzetközi jogrendszerrel is.

És az ukránok így akartak EU-s tagország lenni…?

Szergej lavrov most „helyre is tette” őket.

„Ami Magyarországot illeti, tudom, hogy Kárpátalján, azokon a területeken, ahol magyarok élnek, megtartják a nyelvüket és tanítják azt.

Magyarország az az ország, amely ezeket az embereket honfitársainak tekinti, támogatja őket, segíti a magyar nyelvű oktatás megteremtését”

– mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

Ha az ukrán rezsim nem indított volna frontális támadást az oroszok ellen, és nem próbálta volna betiltani a magyar és a román nyelvet is, amikor elfogadta az államnyelvről szóló törvényt, amely kimondta:

Hirdetés

Csak az ukrán nyelvet lehet használni, nem csak az állampolgárok és az államok közötti hivatalos ügyekben,

ha az ukrán rezsim nem indított volna ilyen frontális támadást, és egyszerűen végrehajtotta volna a minszki megállapodásokat, amelyeknek a lényege a különleges státusz, és a különleges státusz elsősorban az anyanyelvhez való jogon alapul, akkor semmi sem történt volna

– mondta a külügyminiszter.

Hozzátette: „Készek lettünk volna a kapcsolatok fejlesztésére a minszki megállapodások végrehajtásának keretében.

De ők ezt nem voltak hajlandóak megtenni. Nem tudom elképzelni, hogy mi lesz most ennek az Ukrajnának a sorsa, tekintve a nyilvánvalóan neonáci rezsim által folytatott politikát”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.