EgészségünkTudomány

Macskád van? Agyrákot okozhat – bizonyították a tudósok, sokkoló felfedezés írhatja át a macska-ember kapcsolatot?!

Ez a felfedezés fenekestől felforgathatja a macskákról és a macskákkal való kapcsolatunkról kialakított képet.

Csak az USA-ban legalább 40 millió ember agyában lehet jelen valami, ami potenciálisan képes agyrákot okozni.

Ez a szám más országokban is hihetetlenül magas lehet, ráadásul erősen a macskatartókhoz köthető – állítják a tudósok.

Hirdetés

A Toxoplasma gondii nevű parazita bár ritkán okoz észrevehető tüneteket, mégis kapcsolat lehet a jelenléte és az agydaganatok között.

A macskákról emberre terjedő toxoplazmózis mindössze várandós kismamáknál okozhat komolyabb problémákat, a legújabb kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a daganatos megbetegedések egyik legagresszívebb változatát is előidézheti.

Az Amerikai Rákszövetség kutatói által a The International Journal of Cancer tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a Toxoplasma gondii jelenléte megnöveli a glioma, vagyis az agydaganat létrejöttének kockázatát.

A rákbetegek vérmintáiban található T gondii-antitestek vizsgálata során rájöttek, hogy a kórokozó és a daganatos elváltozások gyakorisága között közvetlen kapcsolat volt, bár azt egyelőre nem tudták megmondani, pontosan milyen biológiai összefüggés van.

A háziállatokat nevelő tulajdonosoknak nem kell azonnal pánikba esniük, ugyanis a tanulmány nem teljes, ezt a tanulmány gazdái is elismerik.

További pontosításra van szükség, ugyanakkor mindenképp figyelemre méltó a jelenség.

Rengeteg tényező közrejátszhat a toxoplazmózis súlyosságában, például azok az emberek, akik egyszer már elkapták a fertőzést, sokkal sérülékenyebbé válhatnak más betegségekkel szemben, ezáltal a rák kockázata is megnőhet.

Egyszóval a korrelációk alapján még nem lehet kijelenteni, hogy a macskákban lévő élősködők közvetlenül rákot okoznának.

UGYANAKKOR valóban fennálhat ez a hipotézis…

Hirdetés

Éppen ezért a tudósok gőzerővel kezdtek el vizsgálódni annak érdekében, hogy a macskák parazitái és az agydaganat közötti kapcsolatot feltárják.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.