Tudomány

Megtalálták az élet első nyomait a Földön kívül: egy bolygó légkörében életre utaló jelek!

Soha ilyen közel még nem voltunk ahhoz, hogy a földönkívüli élet bizonyítékait a világ elé tárják. Rátalálhattunk a Föld 2.0-ra?

Történelmi felfedezés a csillagok között

A tudósok és csillagászok nem akármilyen felfedezés tettek, mely hamarosan az egész kozmoszról alkotott képünket újraírhatja.

A K2-18b nevű exobolygón ugyanis életre utaló nyomokat fedeztek fel.

Hirdetés

Vagyis könnyen meglehet, hogy megtalálták a kis szürkéket… No persze valójában nem erről van szó, de arról valóban lehet beszélni, hogy megtalálhatták a Föld ikertestvérét.

Azaz a Föld 2.0-át.

A felfedezés alapján a K2-18b jelű planéta a Földön kívüli élet utáni kutatás célpontja lehet, ugyanis a légkörében életre utaló nyomok vannak.

Vízpára a légkörben

A bolygó, amelynek a légkörében vizet fedeztek fel, a Föld valamivel több mint kétszerese és az úgynevezett szuperföldek közé sorolják. Hőmérséklete elég enyhe – nulla és 40 Celsius-fok közötti – lehet ahhoz, hogy a víz folyékony legyen a felszínén.

A K2-18b 111 fényévnyire található a Földtől, vagyis túl messze ahhoz, hogy űrszondát küldhessenek oda, ezért meg kell várni az űrtávcsövek új nemzedékét, melyek a 2020-as években kezdenek működni, ezekkel lehet majd meghatározni, hogy a bolygó légköre tartalmaz-e olyan gázokat, amik csak élő szervezetekből származhatnak.

A kutatócsoport a Hubble űrtávcső által 2016-2017-ben felfedezett, Naprendszeren kívüli bolygókat vizsgálta meg. Tanulmányozták a csillagfény változásait, amint a bolygók elhaladtak napjuk előtt, hogy azonosítsanak néhányat a légkörükben található gázok közül.

10 éven belül megvannak az idegenek?

A Nature Astronomy című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerint az új űrteleszkópok tíz éven belül alkalmasak lehetnek arra, hogy megállapítsák, a K2-18b légköre tartalmaz-e a élő szervezetek létrejöttéhez szükséges gázokat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!