CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Mérgező vegyszerekkel vannak tele a kínai ruhák? Egy ismert veszélyt hallgat el a ruhaipar!

A GreenPeace jelentése szerint nonilfenol etoxilátok, formaldehid – amit hullák konzerválására is használnak – brómozott égésgátlók is találhatók a kínai ruhák egy részében!

A nagy leleplezés, avagy mérgeket viselünk?

Vége, kimondták a nyilvánvalót

Az igazság az, hogy ez a probléma már nagyon régóta ismert szakmai körökben, azonban ha szélesebb nyilvánosságot is kapna, akkor az megrendíthetné a ruhaipart, és talán végre változás állhatna be.

Hirdetés

Egyes kínai ruhagyárak ugyanis lehúzhatnák a rolót, ugyanis vegyszerekkel és méreganyagokkal mérgezik a vevőiket, csak azért, hogy minél olcsóbban állíthassanak elő minél több ruhát.

Az ipari “kapitalizmus” soha nem volt még ennyire veszélyes az egészségre….

A GreenPeace tette közzé azt az alapos vizsgálati eredményt, mely bemutatta, pontosabban lerántotta a leplet a kínai ruhaipar egészségre gyakorolt hatásairól.

A jelentés címe stílszerűen Dirty Laundry 2, azaz Piszkos szennyes 2 volt.

Rákkeltő anyagok a textilben

A jelentés szerint rengeteg eddig nem ismert méreganyagot találtak a kínai ruhák tömegében. Ezek az anyagok máshol használatosak ugyanis.

Hullaházakban, mezőgazdaságban rovarölőként, vagy a hadseregben idegméregként…

A jelentés szerint különösen a nonilfenol etoxilátok a károsak, de megtalálható még formaldehidekm, flatátok, és brómozott égésgátlók is a kínaiaktól származó ruházati termékekben.

Elsősorban az Adidas és a H&M ruhákban találtak iylen anyagokat, melyek Kínából származtak… elgondolkodtató, nem igaz?

Nos, nem árt tudnod, hogy a flatátok kifejezetten erősen rákkeltő, azaz karcinogén anyagok, de az égésgátlók sem éppen egészséges szbsztanciák, a nonilfenolt már meg sem említve.

Ez azért jelentős probléma, mert ezek a “szerek” a ruháink segítségével érintkeznek a testünkkel, irritálják a bőrt, végső soron káros folyamatokat elindítva a bőr egyes hámrétegeiben, ezeket mára már igazolták.

A ruhaipar természetesen – különösen a kínai – mélyen hallgat róla, lapul, mint az a bizonyos a fűben.

Hirdetés

Igencsak bajban lennének, ha szélesebb körben ismert lenne, hogy a termékeik nemes egyszerűséggel kimondva jelentősen rákkeltőek lehetnek.

A ruhaipar hallgat róla

Kisebb a baj, ha csak irritációt okoznak, és ezt gyakran meg is teszik, hiszen rengetegen panaszkodnak hogy a kínai “műszálas” ruháktól kipattog a bőrük, hólyagos vagy kiütéses lesz, mintha allergiásak lennének rá.

Ezek a ruhák és gyártóik a megbetegedés nevű “vámot” szedik a társadalomtól, mivel ez egy folyamatos mérgezés, aminek kitesszük magunkat, és rengeteg betegség eddig ismeretlen okozója lehet.

Lehetségesnek tartják a tudósok, hogy akár a gyerekkorban kialakuló ekcéma, allergia és más kórképek felelőse a vegyszerezett ruha.

“Remek” példája annak, milyen a piaci kapzsiság, és amikor a kapitalizmus a halálos profitmaximalizálással és erkölcstelenséggel párosul.

Idegmérgek, karcinogén “koktélok” a ruhán

A perfluorozott vegyszerek, amelyek lélegző szövetek gyártásánál használatosak, szintén veszélyesek, mert felhalmozódnak a szervezetben és ismerten rákkeltő hatásúak.

A brómozott égésgátló anyaggal kezelt hálóruha, amelyet nagyon széles körben használnak gyermekek hálóruhájának készítéséhez, szintén gondot okoz.

Patkányokon végzett kísérletekben mutatták ki, hogy ez az anyag csökkenti az agy kapacitását.

A formaldehid sem piskóta! Egyrészt köztudottan halottak konzerválására is alkalmazzák.

Riasztóan sok nagy kínai ruházati lánc is dolgozik vele azért, hogy a portékák frissen, gyűrődés-és penészmentesen érkezzenek meg rendeltetési helyükre, ahol fizikai kinézetük igen fontos lesz.

Nem feltétlenül tudja ezt minden vásárló, ahogy azt sem, hogy a kínai ruhagyártóktól nem követelik meg, hogy a ruhacímkére ráírják a ruha összetételét.

Vagyis a gyártók a ruhát úgy is értékesíthetik Magyarországon, hogy címkéje egy szót sem szól azokról a vegyszerekről, amelyek benne vannak.

Az új-zélandi tesztek 900-szor nagyobb formaldehid szintet fedeztek fel néhány kínai exportban, mint az előírt biztonsági szint.

Szakemberek óva intenek a ftalátoktól, amelyek segítségével egyébként a műanyagot teszik rugalmasabbá és ellenállóbbá. A ftalátok hormonzavarokhoz kapcsolódnak, mint például csökkent férfi spermaszám, és megtalálhatóak sok új, igen műanyag szagú ruhában és cipőben.

A nonilfenol etoxilátok – röviden NPE – óriás veszélyeket rejtenek magukban.

Az NPE-k nonilfenolokká alakulnak, amelyek igen veszélyes toxinok, mégpedig hormonháztartás-romboló tulajdonságokkal. Erről a toxinról bebizonyosodott, hogy a női hormonok működését utánozza, megváltoztathatja a szexuális fejlődést és befolyásolja a reproduktív rendszert.

Az NPE-k egyes elemei vettek részt a széles körben elterjedt hím európai halak elnőiesedésében, és a WWF szerint egyes emlősöknél a hormonális folyamatok teljes zavarát figyelték meg. Még alacsony szinten is, ez a toxin nagy veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre.

Nem véletlen, hogy az NPE-k használata teljesen korlátozott Európában, de nincs ez így Kínában!

Ezekről a nonilfenol etoxilátokról azt is kiderítették már, hogy mosáskor belemosódnak a többi ruhába is, így szennyezve el az esetleges „tiszta” ruhadarabokat is.

Zárszóként csak annyit: “még hogy nem a ruha teszi az embert…”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!