CímlapsztorikTudomány

Nagyon nehéz felismerni a brit vírus tüneteit is: mutatjuk, mire kell figyelni

A vírus terjedéséért felelős brit variánst nehezebb teszt nélkül felismerni, mert a kevesebb fertőzöttnél jelentkeznek a tipikus tünetek, de a szakértők most elmondták, mire kell nagyon figyelni, mi lehet az a tünetegyüttes, amikor meg kell szólaljon bennünk a “vészharang”.

A magyar járványhelyzet hirtelen súlyosbodását okozó B.1.1.7 kódnevű brit vírusvariáns Anglia déli részén, Kent megyében ütötte fel a fejét, a tudósoknak novemberben sikerült azonosítani az újfajta vírust.

Akkorra már az egész országban szigorú lezárások léptek életbe, hogy letörjék az ősz óta emelkedő járványgörbét – az egészségügyi szakemberek azonban döbbenten látták, hogy Dél-Angliában a koronavírus ennek ellenére is megállíthatatlanul terjed.

Hirdetés

Amióta megjelent az új variáns, voltaképpen egyszerre két járvánnyal kell megküzdenünk.

Ez pedig jelentősen leterheli a kórházainkat és a teljes egészségügyi rendszerünket is.

A brit vírus jobban fertőz és gyorsabban terjed, mint bármi, amit korábban láttunk – nyilatkozta Nick Loman, a Birmingham Egyetem professzora.

Még ennél is riasztóbb azonban, hogy a B.1.1.7 kódjelű vírus 65 százalékkal nagyobb arányban juttatta kórházba a fertőzötteket, és 37 százalékkal többen is haltak bele.

Az eredeti koronavírusnak volt néhány “klasszikus”, jól felismerhető tünete: ilyen volt az ízé érzékelés vagy a szaglás érzékelés elvesztése.

A mostani brit variánsnak azonban mások a legjellemzőbb tünetei, és emiatt gyakorlatilag sokáig láthatatlanul terjedhetett a világon.

Ehelyett a köhögésre, torokfájásra, lázra és izomfájdalomra érdemes nagyon odafigyelni.

Müller Cecília szerint ez a vírusvariáns valóban sokkal súlyosabb lefolyású megbetegedéseket okoz. A brit mutánst Müller mai közlése szerint eddig 418 személynél mutatták ki, a járványgörbére tekintve azonban ennél valószínűleg jóval magasabb lehet a tényleges szám.

A dolgot csak rontja, hogy azóta megjelent már a dél-afrikai mutáció is.

Hirdetés

A Wall Street Journal szerint a már engedélyezett nyugati vakcinák a klinikai teszteken nem teljesítettek rosszul, különösen a halálesetek megelőzésében.

A még kifejlesztés alatt álló Novavax és Johnson & Johnson vakcinái ugyanakkor rosszabbul teljesítettek a dél-afrikai vírusteszteken.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.