CímlapsztorikÉrdekes világ

Titkos bejáratot találtak a Marson? A NASA teljes zavarban

Az amerikai űrhivatal Mars Reconnaissance Orbitere egy egészen különös objektumot fedezett fel a vörös bolygó felszínén.

Mégpedig egy mély lyukat, amely a kamera felvételei alapján nagyjából 180 méter széles lehet.

A január 24-én készített fotó fényerősségének korrekciója után az űrszondán található HiRise kamera segítségével az Arizonai Egyetem csillagászai találtak rá elsőként a furcsa geológiai struktúrára.

Hirdetés

A HiRise kutatócsapatának blogposztjában arról írnak, hogy a mélyedés alját finom homokszemcsék fedik be, míg a délkeleti részén meredek lejtők találhatóak.

A tudósok szerint van valami egészen egyedi a lyukban, ezért további vizsgálatokba kezdtek annak érdekében, hogy kiderítsék, miként is képződhetett.

Már az is felmerült egyesekben, hogy egy egykori, vagy most is működő földönkívüli bázis “nyílása”, vagy bejárata.

Ross Beyer, a NASA geofizikusa a blogbejegyzésben azt írta:

Bár a fényképeken nem látszanak a járatok falai, arra a következtetésre jutottak, hogy az árnyékos helyeken valahol fellelhetőek a nyitások a barlangok felé.

Nagy kérdés, hogy mi lehet, de a dolog annyira foglalkoztat mindenkit, hogy a NASA is “ráállt” annak kiderítésére, hogy mi ez.

A NASA a közeljövőben drónhelikoptereket vethet be a vörös bolygón a rejtett nyílások feltérképezésére.

Ráadásul a Perseverance roveren éppen egy ilyen egység kapott helyett, amelynek feladata a környékbeli kráterek vizsgálata lesz.

Forrás

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.