Egészségünk

Napközben aludni? Óriási pozitív hatásai vannak az orvostudomány szerint!

Megvizsgálták, hány percnyi napközbeni szieszta milyen hatással van a szervezetre. A tudósok alaposan megdöbbentek az eredményeken.

Szereted a napközbeni szunyókálást? Nem a lustaság jele, sőt, a tudósok nemrég bebizonyították, hogy olyan jelentős egészségügyi hatásai vannak, amik miatt hivatalosan is javasolni kellene mindenkinek a “sziesztát”.

A szunyókálás után mentálisan frissebb állapotba kerül az agy és a szervezet is némiképpen feltöltődik.

Hirdetés

Általánosságban a szakértők szerint ezekkel az előnyökkel jár, ha valaki napközben ledől egy kicsit:

  • Jelentősen csökkenti a szív okozta halálozás esélyét.
  • Csökkenti a kardiovaszkuláris stresszt.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
  • Segíti a fogyást.
  • Megelőzi a demenciát

Hogy megtudd, pontosan mennyi ideig kell szundikálnod, és milyen előnyökre számíthatsz, olvasd el a következő összeállítást!

10-20 perc: Az éberség gyors fokozásához

A kutatók szerint a 10-20 percig tartó szundikálás a leghatékonyabb. Fokozza az éberséget, és növeli az energiaszintet is. A rövid időtartam megakadályozza, hogy a jó alvók mély alvásba zuhanjanak, így felébredve azonnal tudják folytatni a feladataikat.

Hogy észhez térni még könnyebb legyen a szundi után, a szakemberek azt javasolják, próbáljunk meg legalább félig ülve aludni.

A legjobb, ha ebéd után ejtjük meg ezt a pihenést, délután 3-4 óra körül, így megelőzhetjük az egészségtelen ételek utáni sóvárgást, és csökkenthetjük a stressz hormonok mennyiségét, melyek elhízást okoznak. Azaz, egy rövid szundival még a fogyás is könnyebb lesz.

30 perc: Fáradtság ellen

Míg egy 30 perces szunyókálásból még nehezebb felébredni, az előnyei miatt megéri egy kicsit tovább pihennünk. Kimutatták, hogy a fél órás szundizás javítja a memóriát, csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációt, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és megelőzi a demenciát.

A kutatók szerint a legjobbat akkor teszed magaddal, ha a nap közepén dőlsz le fél órára, mivel a testnek az ébredés után 7-8 órára van szüksége a feltöltődéshez.

60 perc: Kognitív memória javítása

Ha mentálisan megterhelő munkát végzel, 60 perc a számodra ideális időtartam a napi szundikáláshoz. Egy óra alatt már mélyen tudsz aludni, ez pedig javítja az agy kognitív képességét, jobban fogsz tudni emlékezni emberekre, dolgokra.

Csökkentheted a frusztráltságot is. A hátulütője azonban, hogy egy órás alvás után valószínűleg nem fogsz tudni könnyen felébredni, ezért szánj rá több időt, hogy ébredés után magadhoz térj.

Hirdetés

90 perc: Teljes alvási ciklus

Ez egy teljes alvási ciklus, mély és felszínes alvási fázisokkal. Még a REM fázisba is eljuthatsz, mikor az ember álmodik. Az alváskutató Dr. Sara Mednick szerint a napi 90 perces szundikálás a fizikai és a mentális egészségre is jó hatással van. Javítja a memóriát, és fokozza a kreativitást.

A legjobb pedig, hogy másfél óra után könnyebben ébredsz, nem pedig mogorván.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!