CímlapsztorikÉrdekes világ

Nem lehet már ingyen felvenni a bankból készpénzben az átlagkeresetet

Nem igaz ma már, hogy havonta kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel felveheti egy átlagember a fizetését.

A bankok pofátlan módon “csipkednek le” a fizetségünkből, miközben azért MI, az átlagember dolgozunk meg!

Hétéves múlt nemrég a “pénzügyi rezsicsökkentés”, vagyis az a lehetőség, hogy a bankok ügyfelei havonta legfeljebb két alkalommal maximum 150 ezer forintig ingyenesen vehetnek fel készpénz a hazai ATM-ekből.

Hirdetés

Azóta is ez az egyik legvitatottabb pénzügyi jogszabály Magyarországon.

A fogyasztók szemét például az csípi, hogy 2014. február 1-től az ingyenesen felvehető összeghatár nem változott, pedig a bérek időközben növekedtek.

A nettó átlagkereset a 2014-es 156 ezer forintról 2020-ra 268 ezer ezer forintra emelkedett, vagyis a havi fizetését egy átlagember ma már nem tudja ingyen felvenni az ATM-ekből.

Holott 2014-ben, amikor a jogszabályt hozták, ez volt az egyik fő indok, hogy mindenki legalább a fizetését vehesse fel készpénzben ingyen a bankból.

A jogalkotókban azonban ezidáig fel sem merült, hogy emeljék ezt az összeget.

A Napi.hu megkérdezte ez ügyben a Pénzügyminisztériumot, de eddig nem válaszolt a kérdésünkre, hogy tervezik-e a 150 ezer forintos havi limit növelését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szűkszavúan csak annyit reagált, ez nem tartozik a hatáskörükbe.

Ami biztos: a bankok nem repesnének az örömtől, ha ilyen jogszabály-módosítás születne, a Magyar Bankszövetség ugyanis régóta lobbizik már azért, hogy töröljék el az ingyenes készpénzfelvétel kötelező biztosítását, esetleg csökkentsék az összeghatárt 50 ezer forintra.

Sőt az MNB-vel folyó számlacsomagokról szóló polémiában is ez az egyik sarkalatos pont.

Hirdetés

Az MNB ugyanis arra szeretné rávenni a hitelintézeteket, hogy biztosítsanak olcsó, csomag árazású számlákat az ügyfeleiknek, amelyekben havi fix összegért korlátlan számú és értékű elektronikus tranzakciót bonyolíthatnak le.

A bankok azonban a tranzakciós illetékre hivatkozva ezt eddig nem lépték meg, az egyik fontos feltételük az, hogy töröljék el az ingyenes készpénzfelvételt.

Nem véletlenül nem erőltetik a limitnövelést

Ez jó a bankoknak, hiszen a minél kevesebb készpénzt vesznek fel az ügyfelek, annál kevesebb illetéket kell fizetni, de a kormány sem igen bánja, a Pénzügyminisztérium is többször leszögezte, szeretné csökkenteni a készpénzhasználatot.

A legutóbbi ilyen intézkedés, hogy az online pénztárgéppel rendelkező kereskedők számára kötelezővé tették az elektronikus fizetési lehetőség biztosítását

-írja a napi.hu.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.