CímlapsztorikÉrdekes világ

Parlagfüvet pusztító bogár terjed Magyarországon: figyelmeztetik a lakosságot!

A parlagfű-olajosbogár hatékonyabb lehet az allergén növény ellen, mint amit mi, magyarok valaha is parlagfű-mentesítés címén fel tudtunk mutatni.

Magyarország nemzetközi viszonylatban is a parlagfűvel legszennyezettebb országok közé tartozik, a gyomnövény elleni harc bármilyen nekibuzdulása valahogy mindig mérhető eredmények nélkül bukik el.

Közben a pollenje mintegy kétmillió ember életét teszi pokollá hetekre, hónapokra, súlyos milliárdokat költünk allergia elleni készítményekre, arról nem is beszélve, hogy a parlagfűvel fertőzött szántókon gyengébb a termésátlag.

Hirdetés

Jó hír viszont, hogy a természet úgy tűnik, a segítségünkre sietett, mégpedig egy Európába behurcolt, idegenhonos rovar, a parlagfű-olajosbogár képében.

Milliókat szállt meg a remény a hazai megjelenéséről szóló hírek hallatán, de főleg miután megtudtuk:

Fő tápláléka a parlagfű levele. Tudjuk ugyan, hogy egy fecske nem csinál nyarat, az idegenhonos lényekkel pedig általában csak a baj van, de hátha most szerencsénk lesz.

A levélbogarak családjába tartozó parlagfű-olajosbogár viszonylag új a tudomány számára, hiszen a fajt „csupán” 1986-ban írta le egy kanadai biológus, míg közeli rokonai többsége (például a burgonyabogár) már vagy két évszázada ismert.

Hazánkban 2020 őszén figyelték meg először.

Egy szakmabelieknek és értő vagy csak érdeklődő laikusoknak szóló honlapon bukkant fel róla egy fotó, aminek alapján entomológusok beazonosították, majd napokon belül be is gyűjtötték az első példányokat Soroksáron.

Alapos kutatásokra van szükség a faj hazai tevékenysége kapcsán, de miután lárva és imágó alakban is a parlagfű levelét fogyasztja, valószínűleg inkább barát lesz, mint ellenség

– mondja a 24.hu-nak Markó Viktor.

Évekig fog még tartani, hogy rendeen elterjedjen Magyarországon.

Hirdetés

Hazánkban teljesen ismeretlen fajról lévén szó egzakt választ nyilvánvalóan nem adhatunk, ám három kulcsterületen érdemes keresgélni:

Miként alakul a jövőben a bogár egyedszáma, ízlése és étvágya Magyarországon?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.