CímlapsztorikÉrdekes világ

Soha többé nem lesz tél Magyarországon: a klímaszakértők sokkoló bejelentése

Na, úgy tűnik, hogy soha többé nem lesz szükségünk a nagykabátra…

Egyre biztosabb: néhány év múlva nem lesz tél Magyarországon

A klímaváltozás miatt harmadával csökkent a fagyos napok száma az elmúlt 120 évben Magyarországon, ez a tendencia pedig erősödni fog, amennyiben nem mérsékeljük a globális felmelegedést.

A pesszimista forgatókönyv szerint e század közepére átlagosan további öttel kevesebb ilyen lesz a Másfélfok elemzése szerint.

Hirdetés

Az intézet a globális és regionális klímamodelleket, valamint az elmúlt ötven év megbízható meteorológiai méréseit vizsgálta, amelyekből kiderült, hogy a fagyos napok számának csökkenése különösen az elmúlt két évtizedben lett látványos.

A fagyos napok elsősorban az ország középső területein ritkulnak majd tovább, az évi legalacsonyabb hőmérsékleti értékek pedig várhatóan inkább a déli és a legkeletibb régiókban emelkednek jobban.

A téli hideg eltűnésének az energiafelhasználás szempontjából csak első látásra örülhetünk, vele együtt ugyanis a nyár is melegebb lesz, a hideg időszakok rövidülése pedig kiemelt kockázatot jelent a mezőgazdaságnak.

A modellek szerint egyértelműen az emberiség okozza a felmelegedést:

A fagyos napok számában mért negatív tendenciát csak akkor kapjuk meg, ha az emberi tevékenység éghajlatmódosító hatását is figyelembe vesszük.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.