CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Sorra szabadíthatja a járványokat a világra a klímaváltozás

A tudósok szerint nagy a baj, megindult a visszaszámlálás, és a covid valójában csak az “előfutára” annak, ami ránk vár.

Az “igazi nehézfiúk” még “lappanganak”.

Egy új vizsgálat alapján a klímaváltozás hatására egyre északabbra fognak eljutni a vadvilágot érintő, paraziták által hordozott betegségek

Hirdetés

– írja az MTI.

A tanulmány a baktériumok, gombák, vírusok és férgek okozta, állatokat érintő betegségek terjedését vetíti elő a következő 50 évre.

Jason Rohr, az amerikai Notre Dame Egyetem munkatársa szerint a folyamatnak komoly hatása lehet az emberekre is. „Tudjuk, hogy az újonnan felbukkanó fertőző betegségek 75 százaléka vadvilági eredetű.

Ez pedig egyértelműen a klímaváltozással van összefüggésben.

A jövőben a covidnál sokkal veszélyesebb vírusok vagy baktériumok szabadulhatnak el.

Azzal, hogy a klímaváltozás és az emberi rombolás hatására a természet érintetlen területeire is bemerészkedtünk, átléptünk egy határt, amit a természet nem fog tolerálni.

A klímaváltozás hatására már most növekedés tapasztalható a vadvilágot érintő betegségekben, időnként ráadásul az embereket is megfertőzik a természetben kialakult kórokozók.

Elég csak a hazánkban 2020-ban megjelent új tigrisszúnyogot említeni, mely korábban nem volt őshonos, és a tudósok szerint rengeteg veszélyes trópusi betegséget terjeszt, erről itt írtunk bővebben.

A tanulmány alapján a hideghez szokott állatfajoknál a környezetük melegedése, míg a meleghez szokottaknál az élőhelyük lehűlése növeli a betegségek kockázatát.

Hirdetés

A covid semmi ahhoz képest, ami ránk várhat – állítják a tudósok.

Alapjaiban fogja megváltoztatni a világot az, hogy a klímaváltozás hatására akár kontinenseken észlelhető “helyi” járványok alakulhatnak ki.

Ezeket pedig könnyen “szétvihetik” a különféle nemzetközi repülőjáratokkal.

Az “igazi nehézfiúk” még “lappanganak”.

Ha egyszer elszabadulnak, mondjuk például Szibéria EDDIG állandóan fagyott talaja alól, akkor a covid influenzánál valamivel magasabb halálozási arányát vissza fogjuk még sírni

-jelentik ki a tudósok.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.