CímlapsztorikÉrdekes világ

Súlyos beteg, és visszavonul Bruce Willis: az egész világot sokkolta

A színész frissen diagnosztizált betegsége miatt döntött így.

Bruce Willis felhagy színészi karrierjével, miután afáziát állapítottak meg nála, amely korlátozza a nyelvi kommunikációs képességeket

– írja a BBC.

Hirdetés

A színész családja, köztük felesége Emma Heming-Willis és volt felesége,

Demi Moore szerdán az Instagramon tette közzé az állapotáról szóló hírt.

Willisnek öt lánya van, három Moore-tól és kettő Heming-Willistől.

Az afázia agyi sérülés révén alakul ki, és befolyásol minden olyan kognitív képességet, amely a beszédhez, íráshoz, olvasáshoz kapcsolódik:

beleértve a szövegértést, beszédet, gépelést vagy írást.

A betegségnek négy fajtája lehet:

Globál afázia: az afázia legsúlyosabb formája, a beteg a nevét, a címét, a jelenlegi tartózkodási helyét sem tudja megmondani.

Motoros afázia: a kifejező beszéd zavara, a verbalitás (beszéd), mint képesség nagy mértékben csökken. Az akadozó, aritmikus beszéd „táviratszerű” mondatokból, szócserékből, szótévesztésekből áll. Az oda nem illő szavak a beszéd tartalmát érthetetlenné, avagy nehezen követhetővé teszik.

Szenzoros afázia: a beszédmegértés zavara, jelentősen sérül, egyes esetekben teljesen meg is szűnhet a beszédértés, hiányzik a beszédemlékezet, a beszédkontroll. A spontán beszéd megmarad, de általában érthetetlenül.

Hirdetés

Amnesztikus afázia: az emlékezet és szómegtalálás zavara. A beszédértés megmarad, a beteg számára a legnagyobb nehézséget a konkrét tárgyak, fogalmak megnevezése jelenti.

Kísérőtünetek lehetnek:

Jobb oldali teljes/részleges bénulás (arc, kéz, láb), látótérkiesés, memória- és koncentrációgyengülés, testséma zavarok, fáradékonyság, depresszió, a személyiség és az érzelmi reakciók – esetleg kóros– megváltozása

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.