Egészségünk

Tényleg ez a szomorú igazság a tejről? Minden szülőnek tudnia kellene…

Az elmúlt negyven évben a tejipar milliárdokat költött reklámkampányokra, hogy rávegyék az embereket termékeik fogyasztására. De vajon mi is van a bolti tejben valójában?

Ha megtudod, talán elgondolkodsz, hogy miért hívják sokan fehér méregnek…

Egy pohár tej “tiszta” fej?

Mint minden nőstény emlős (az embert is beleértve), a tehén is tejet választ ki a kicsinye táplálására. Ennek a zsír- és hormondús (közel hatvan féle hormon és növekedési faktor) anyagnak az a célja, hogy a kisborjút egy év alatt közel 317 kg-ra hízlalja.

Hirdetés

Vagyis a természetes, tehát hangsúlyozzuk, a háztáji valódi tej arra szolgál a természetben, hogy a kicsinyeinek segítsen a fejlődésben.

Érdekesség, hogy az ember az egyetlen élőlény, mely más emlősök tejét fogyasztja. Evolúciós szempontból nincs túl sok értelme, ugyanakkor nem is káros – legalábbis ezt állítják a legtöbben.

A háztáji tejben valóban van számos ásványi anyag és vitamin, ezért békén is hagyjuk! Azonban a bolti tej mögötti igazság annyira visszataszító, hogy csak akkor olvass tovább, ha nem félsz arról, hogy egy életre megundorodhatsz tőle.

A tejipar elhallgatott borzalmai

Vemhességi ideje alatt a tehén ösztrogénszintje közel harmincszorosára emelkedik. Napjainkban, mióta a tejfeldolgozó üzemek szinte folyamatosan “szivattyúzzák” a teheneket a nagyobb profittermelés miatt, nagyobb hormonszintek (úgy természetes mint mesterséges) vannak jelen a kinyert tejben, amelynek zsírtartalma szintén az egekben járhat.

Mikor a gyerekek ezt az egészséges italnak álcázott hormonkoktélt isszák, nagy mennyiségű ösztrogén jut szervezetükbe, mely felelős lehet a korai pubertás kialakulásában, de mindemellett szubterápiás dózisú antibiotikummal is gazdagabbak lesznek.

Az extra mennyiségű tej termelése érdekében a tehén végletekig erőltetett tőgye olyan mértékben megnyúlhat, hogy azt már a földön húzza, így ezek könnyen befertőződhetnek (mastitis). Ebből adódóan, már természetszerűleg adagolnak antibiotikumokat a fejősteheneknek.

A legtöbb bolti tejben mára kimutathatóvá váltak egyes antibiotikum származékok.

A WHO – Egészségügyi Világszervezet – és más szervezetek azt mondják, hogy ez még bőven az egészségügyi határérték alatt van.

Igen ám, de ezek halmozódnak, és sokan sokkal többet isznak, mint kellene, így ezek összeadódnak…

Hirdetés

Valóban szükségünk van rá…? A nagy kalcium mítosz

Az idők kezdete óta számos kultúra virágzott anélkül, hogy tejet ittak volna.

Hogy tudtak élni Hawaii bennszülöttei tehéntej nélkül 1793-ig, mikor szarvasmarhákat telepítettek be? P

ont úgy, ahogy a mexikói bennszülöttek éltek nélküle addig, ameddig oda is betelepítették őket 1521-ben.

Sokszor érv a tejfogasztás mellett a kalciumtartalma, mely erősíti a csontokat.

A leveles zöldségek jobb forrásai az ásványi anyagoknak, mint a tejtermékek. Az élelmi rostokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona és a bab is segít a fölös mennyiségű ösztrogén szervezetből való eltávolításában.

Számos zöldség nem csak nagy mennyiségű kalciumot tartalmaz, de olyan további tápanyagokat is, amelyek elengedhetetlenek a csontok fejlődéséhez.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!